WiFi контакти: Какво представляват модерните интелигентни контакти

18:30, 13 окт 22 25 1459 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какво е това WiFi контакти? Става въпрос за електронно устройство, което потребителят може да включва и изключва дистанционно, чрез радиосигнал, мобилна комуникационна мрежа или интернет. Такова устройство е един от елементите на интелигентната домашна технология.  

Видове и характеристики на Wi-Fi контакти

Продуктите се различават по дизайн: вградени и надземни. Първите са направени под формата на конвенционален електрически контакт и са инсталирани вместо него. Последният изглежда като Wi-Fi адаптер, включен в обикновен контакт. Има модели, които приличат на защита от пренапрежение. Те включват няколко конектора за свързване.

Основни характеристики:

- работно напрежение на мрежата, обикновено в рамките на 70-250V, 50-60 Hz; 

- максимална мощност или ток, до 2000 W, 10 A или до 3500 W, 16 A; 

- Wi-Fi стандартът обикновено е 802.1 b/g/n, 2.4 GHz;

Има смисъл да се купуват вдлъбнати контакти, ако електрическото окабеляване се извършва в нова къща или се извършва основен ремонт с подмяна на електрически фитинги.

Мощността на устройството е посочена в ръководството за употреба. Ако то е изгубено, мощността може да се намери на етикета на устройството или да се определи от модела. За домашни, нестандартни устройства мощността може да се определи с помощта на ватметър.

Функции на Wi-Fi контакти

Всички видове интелигентни контакти задължително изпълняват основните задачи:

- дистанционно включване и изключване на електроуреди; 

- контрол на състоянието на връзката; 

Изходите могат да изпълняват други функции, като например включване и изключване на уреда по график или в зависимост от температурата на околната среда. Това устройство може да бъде вградено в системите за сигурност, противопожарна защита на дома.

Допълнителните функции на интелигентния контакт зависят от неговия дизайн и използването на сензори. Устройство, оборудвано с температурен сензор, обикновено се използва за управление на отоплително устройство или вентилационна система.

Ако свържете детектор за дим, контактът може да включи пожарна сирена или активна пожарогасителна система и да изпрати съобщение до вашия смартфон.

С помощта на програмируеми таймери можете да създавате сценарии за поведението на електрическите уреди. Например, включете помпата, за да поливате растенията по график.

По потреблението на електроенергия може да се прецени завършването на работата на домакинските уреди, например завършването на прането или загряването на водата в котела.

Как работи Wi-Fi контактът?

Основните елементи на Wi-Fi гнездото са захранване, Wi-Fi модул, микропроцесор, превключващо устройство (реле). Освен това гнездото може да бъде оборудвано с таймер, сензори за температура, влажност, движение.

Захранващият блок преобразува променливото мрежово напрежение в постоянно ниско напрежение. Захранването се подава към електронните компоненти на веригата. Wi-Fi модулът получава контролни сигнали, които се изпращат от смартфон през интернет и безжичен протокол за пренос на данни. Процесорът получава управляващи сигнали, сигнали от сензори, ако има такива, и генерира сигнал за управление на релето, което има две състояния: подадено мрежово напрежение към уреда или връзката е прекъсната.

За да контролирате устройството, трябва да настроите връзка с Wi-Fi мрежа и да инсталирате безплатно приложение на вашия смартфон.  

Продуктите от различни производители се различават по дизайн, дизайнерски характеристики, функционалност. Тези устройства са представени от модели, които условно могат да бъдат разделени на три категории:

Евтини модели, оборудван с таймери, с възможност за включване и изключване по време.

Модели със средна цена, има програмируем таймер, има допълнителен температурен датчик.

Модели с висока цена, допълнително има един или повече USB портове за свързване на сензор за движение, атмосферен сензор, видео камера, има автономно захранване.

Умните устройства правят използването на домакински електроуреди по-удобно и безопасно. Методът на дистанционно управление ви позволява да използвате по-рационално електроенергията.

Когато излизате от вкъщи, не е нужно да се притеснявате дали ще включите ютията. Първо, можете да настроите таймера така, че ютията да работи само няколко минути от момента, в който е включена. Също така, винаги можете да видите състоянието на връзката чрез приложението и да изключите уреда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Marco 20:09, 13 окт 22

Most industrial belts factories get the customers and orders by reducing prices, while few of them by extraordinary quality.
We do it both!
We even go further by taking some customized or sample orders (at our own cost) that nobody wants to do as it is not profitable, but just for improving our technology and gaining experience as well as the trust from customers for the past 18 years. 

Starting from a wholeseller,a distributor, a imitator, a OEM factory and now we are the brand owner.
Send us your belt requirement or samples, we will do it better or cheaper.

I am looking forward to hearing any comment from you.
Thank you and have a nice day!
Best Regards,
Josephine
Valid Belt Limited
8F, Leader Industrial Centre, Fo Tan, Hong Kong
Website: https://www.validbelt.com/
Whatsapp: 852-65849269
Email: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама