Киев се нуждае от 55 млрд. долара

08:16, 13 окт 22 25 2136 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международните донори да увеличат финансовата си подкрепа за страната, за да се сложи по-бързо край на руската агресия.

Във видеообръщение по време на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон Зеленски посочи, че са необходими повече средства за преодоляване на очаквания за следващата година бюджетен дефицит и за възстановяване на инфраструктурата, за енергийния сектор и за училища и домове.

Според Зеленски Украйна се нуждае от 55 милиарда долара. За украинския президент повечето помощ ще помогне за приключването на войната по-скоро и за гаранции, че „такава жестока война няма да се разпространи в други държави“.

Даваме на Украйна топли дрехи и обувки

Изказването на Зеленски срещна разбиране, като управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната Банка Дейвид Малпас и американският министър на финансите Джанет Йелън подчертаха готовността на световната общност да продължи подкрепата си за Украйна.

Конкретно Георгиева посочи, че по изчисления на МВФ Украйна ще се нуждае от между 3 и 4 милиарда долара на месец външно финансиране, а може би повече, за да поддържа икономиката си. Тя изтъкна, че международните партньори на Украйна са поели ангажимент за даване на 35 милиарда долара помощ под формата на грантове и заеми което е било достатъчно за тази година, но финансовите нужди за следващата година биха могли да останат „много големи“.

Георгиева също обяви, че МВФ планира да работи с украинските власти за осъществяване на предложение на Зеленски за Икономически форум за Украйна, на който да се споделя  информация, да се преглеждат финансовите нужди и да се осъществява координация за развитие на макроикономиката, пише БНР.

143 от 193 държави в ООН осъдиха анексирането на украински области

Междувременно Общото събрание на ООН прие резолюция, която осъжда анексирането на четири украински области от Русия. Документът получи неочаквано голяма подкрепа - 143 от общо 193 държави гласуваха „за“. Против заедно с руската страна гласуваха Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 държави се въздържаха при гласуването, сред тях Китай и Индия, както и бившите съветски републики от Централна Азия.

Резолюцията на ООН получи по-голяма подкрепа от документите, които осъдиха руското нахлуване в Украйна и анексирането на Крим. Този път срещу нарушаването на международното право от страна на Русия гласуваха Турция и Саудитска Арабия. По време на специалната сесия американският представител Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че гласуването е важно не само за бъдещето на Украйна и Европа, но и на самата ООН. А руският представител Василий Небензя нарече документа политизиран и откровено провокативен. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на държавите, които подкрепиха резолюцията и я определи като историческа.

Отново голям брой руски атаки с ракети и дронове

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи за голям брой руски атаки с ракети и дронове в страната и днес за трети пореден ден, предаде ДПА.

„Ройтерс“ отбелязва, че сирените за въздушна тревога са виели на много места в Украйна, но макар отново да е имало обстрели, те не са били с такава интензивност като ударите в понеделник и вторник. Най-малко 26 души бяха убити при повече от 100 руски ракетни нападения вчера и завчера.

Днес украинският генерален щаб съобщи за три ракетни атаки, четири въздушни удара и 10 обстрела с реактивни системи за залпов огън. Основната тежест на нападенията са понесли югоизточната Запорожка област и Николаевска област, на югозапад, предаде ДПА.

Украинският генерален щаб съобщи още за 10 свалени и два заловени дрона иранско производство. В сводката не се споменава за жертви, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама