Въоръжен нахлу в българския културен клуб в Охрид

15:01, 12 окт 22 25 1700 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Въоръжен нахлу в българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III”, открит преди броени дни. Мъжът, който е македонски гражданин, е нанесъл щети по сградата - счупил табелата и витрини. Крещял: „Българи фашисти“.

На мястото бързо дошли полицаи и спрели нападателя. Не е ясно дали той е задържан, пише Нова телевизия.

„Татари и фашисти“: Македонци хвърляха яйца по новия български център в Охрид

Вандалският акт е започнал, докато в клуба се е провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители. Според свидетелите отвън са започнали да се чуват викове „фашисти”, а малко след това са последвали удари с брадва по табелата на клуба.

За щастие всички присъстващи са успели да се измъкнат невредими, а щетите са само материални. По непотвърдена информация извършителят е известен на органите на реда.

Д-р Милен Врабевски ще покрие разноските по щетите от вандалския акт, съобщиха от Фондация „Българска памет“. Именно той беше човекът, който пое разходите за ремонт на опожарената фасада на българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през пролетта.

По-късно стана ясно, че адвокат Тони Менкиноски е внесъл в Конституционния съд на Северна Македония искане да бъде разгледано дали програмата и уставът на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид са в съответствие с конституционния ред на страната, съобщава изданието „Фактор”, цитирано от Нова телевизия.

Информацията за откриването на клуба миналата седмица отново разпали страстите в западната ни съседка. От опозиционната партия „Левица” призоваха за протест по време на откриването. такъв в действителност се състоя. Недоволни хвърляха яйца и камъни по сградата и скандираха: „Българи татари и фашисти”. Демонстрацията беше подкрепена лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Часове преди откриването на клуба депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски съобщи, че незабавно ще внесе в парламента „проектозакон, забраняващ създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама