Почина актрисата, играла в сериала „Убийство по сценарий“

14:06, 12 окт 22 / Култура 25 3019 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Актрисата Анджела Лансбъри почина на 96-годишна възраст, съобщават световните новинарски агенции, позовавайки се на семейството ѝ, пише БТА. През своята кариера, продължила осем десетилетия, тя се е превъплъщавала в широк спектър от персонажи - злодеи, детективи, комични образи.

Лансбъри е най-известна с ролята си на нищещата загадки писателка Джесика Флечър в дългогодишния американски сериал „Убийство по сценарий“.

Близките на актрисата съобщават, че тя е починала „мирно в съня си“ в дома си в Лос Анджелис само пет дни преди 97-ия си рожден ден

За 80 години на екрана и сцената Анджела Лансбъри изпълнява незабравими роли, които редовно приковават вниманието на зрителя.

Почитателите на киното ще запомнят Лансбъри със завладяващите ѝ поддържащи превъплъщения - от дебюта ѝ като тийнейджърка като коварната прислужница Кокни в „Светлина от газената лампа“ (1944), през обречената Сибила в „Портретът на Дориан Грей“ (1945), до злата, манипулативна майка на Лорънс Харви в „Манджурският кандидат“ (1962). И трите роли ѝ носят номинации за „Оскар“.

Почти седем десетилетия след първия си филм Анджела Лансбъри е удостоена с награда за цялостно творчество на американската киноакадемия. Актрисата, тогава 88-годишна, получава почетния си „Оскар“ на церемония през ноември 2013 г. Почит към нея отдават носителите на награди на киноакадемията Ема Томпсън и Джефри Ръш. 

Чувствам се наистина незаслужено удостоена с този прекрасен мъж“, казва Лансбъри, визирайки статуетката си „Оскар“.

Актрисата е позната и с превъплъщенията си в образите на Саломе Отърборн, мис Фрой и мис Марпъл в екранизациите по Агата Кристи „Смърт на Нил“ (1978), „Дамата изчезва“ (1979) и „Проклятието на огледалото“ (1980). 

Сред последните ѝ роли са като леля Марч в телевизионната адаптация по романа на Луиза Мей Олкът „Малки жени“ (2017) и като колоритната продавачка на балони във филма „Мери Попинз се завръща“ (2018).

Анджела Лансбъри е носителка на пет награди „Тони“ за ролите си в мюзикъли на Бродуей, сред които „Мейм“, „Циганка“ и „Суини Тод“. Дори прехвърлила 80-те, актрисата не спира изявите си на театрална сцена. През 2012 г. играе в мюзикъла „Кумът“ заедно с актьора Джеймс Ърл Джоунс, който също е над 80-годишен.

Най-широка публика обаче Анджела Лансбъри печели с превъплъщението си в образа на писателката Джесика Флечър в сериала „Убийство по сценарий“, излъчван от 1984 до 1996 г. Ролята ѝ носи 11 от нейните 18 номинации за „Еми“. Лансбъри така и не печели водещата телевизионна награда. 

Няма нищо по-хубаво от една качествена злодейка, казва актрисата, признавайки, че ролите на „прогнили индивиди“ ѝ носят най-голяма наслада. Изпълнението ѝ в „Манджурският кандидат“ е приветствано възторжено от критиката. „От славните дни на Бет Дейвис не е имало друга актриса с такъв диапазон и постижения“, пише критикът Дейвид Шипман. 

Анджела Лансбъри е родена в Лондон на 16 октомври 1925 г. Мести се в САЩ през 1940 г., за да избегне войната заедно с майка си, актрисата Мойна Макгил, която се е снимала в няколко холивудски продукции.

Кариерата в киното на Лансбъри получава бърз старт. Тя сключва договор с „Метро Голдуин Майер“ за първите си три филма - „Светлина от газената лампа“, „Национално кадифе“ и „Портретът на Дориан Грей“. Конкуренцията на „старлетките“ на „Метро Голдуин Майер“ е голяма и за нея остават второстепенни роли във филми като „Момичетата Харви“, „Тримата мускетари“ и „Самсон и Далила“.

Кариерата ѝ се възражда през 1957 г. след роли в поредица от нискобюджетни продукции и отсъствие по майчинство. Анджела Лансбъри участва във филм като „Дългото горещо лято“ и „Сини Хаваи“, партнирайки си с актьори от ранга на Орсън Уелс, Робърт Престън, Уорън Бийти. 

През 1966 г. Лансбъри става властващата кралица на Бродуей с ролята си в мюзикъла „Мейм“. Превъплъщенията ѝ на театрална сцена също получават ласкави отзиви от критиката. 

Анджела Лансбъри, която живее в Лос Анджелис, се омъжва за актьора Ричард Кромуел през 1945 г. Бракът им продължава по-малко от година. Четири години по-късно актрисата се омъжва за Питър Шоу, който става неин мениджър и баща на сина ѝ Антъни и дъщеря й Деирдре. Има и доведен син, Дейвид, от предишна връзка на съпруга си. Шоу умира през 2003 г.

През 2014 г. Анджела Лансбъри е удостоена със званието дама-командор на Ордена на Британската империя. 

Актрисата има и награда БАФТА за цялостно творчество, както и звезда на холивудската Алея на славата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама