Зеленски поиска от Г-7 системи за противовъздушна отбрана

08:59, 12 окт 22 25 1749 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за задълбочаване на войната и поиска помощ за създаването на щит срещу руските ракетни удари и сдържане на Русия. 

В изявлението си украинският държавен глава подчерта, че „Владимир Путин, който сега е в последния етап от своето управление, все още има възможност за по-нататъшна ескалация и това е заплаха за всички нас“.

Зеленски предупреди, че Русия се опитва да въвлече своя съюзник Беларус във войната, ,като разиграва провокация, че уж подготвяме нападение срещу тази страна“. Той призова на украинско-беларуската граница да бъдат разположени международни наблюдатели, които „да следят ситуацията със сигурността“.

Лидерите на страните от Групата на седемте подчертаха, че използването на химически, биологични или ядрени оръжия ще бъде посрещнато с тежки последици. „Ние осъждаме тези атаки и припомняме, че безразборните атаки срещу невинни цивилни представлява военно престъпление", се съобщава в изявление на Г-7, цитирано от „Дойче Веле“ и „Сега“.

Преди срещата Русия нанесе нова вълна от ракетни удари по няколко региона в Украйна. Украинските медии съобщиха, че 20 ракети са паднали сутринта на 11 октомври.  Властите в южната област Запорожие съобщиха за 12 ракетни атаки, беше съобщено и за взривове близо до Киев и западния град Хмелницки. В понеделник руските сили изстреляха повече от 80 ракети по градове в Украйна в понеделник като отмъщение за експлозията, която повреди ключов мост, свързващ Крим с Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че ударите показват, че Москва е „отчаяна“ след поредицата от  военни неуспехи, докато руският президент Владимир Путин предупреди за „тежк“ отговори на всякакви следващи атаки.

Зеленски потвърди позицията си срещу всякакви преговори с Русия, докато тя е управлявана от Владимир Путин, и призова за още санкции спрямо Москва. „За подобна нова вълна терор трябва да има нова вълна с отговорност за Русия. Нови санкции, нови форми на политически натиск и нови форми на подкрепа за Украйна. Терористичната държава трябва да бъде лишена дори от мисълта, че нова вълна терор може да ѝ донесе каквото и да било, подчерта Зеленски. 

В новото си видеообръщение Володимир Зеленски заяви, че руските сили са изстреляли 28 ракети по страната при втората вълна от атаки. Той отбеляза, че 20 снаряда са били успешно свалени и че силите на страната са приземили и 15 безпилотни летателни апарата, повечето от които са ирански бойни дронове.

Ако не бяха днешните удари, вече щяхме да сме възстановили енергоснабдяването, водоснабдяването и комуникациите, които терористите повредиха вчера, подчерта Зеленски, като коментира, единственото постижение на Москва ще бъде „да забави малко възстановяването на Украйна“. Там, където е имало разрушения, инфраструктурата ще се обновява навсякъде. Където е имало загуби, вече има или ще има строителство. Там, където е имало надежди за врага, ще са руините на руската държавност. Човекът и човечеството са по-силни от всякакви терористи. Благодарен съм на всички, които се борят и работят за нашата победа, каза Зеленски.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк написа в Twitter: „Руските ракети не летят над детски площадки в Европа. Учениците във Вашингтон не познават воя на сирените. Вече не молим съюзниците да затворят небето ни. Всичко, от което се нуждаем, е ПВО/ПРО, за да осигурим съня на нашите деца. Демокрациите трябва да бъдат по-добре въоръжени от терористите

Министрите на отбраната на НАТО решават дали да дадат военна помощ за Украйна

Министрите на отбраната на НАТО заседават днес и утре в Брюксел, за да обсъдят необходимата допълнителна военна помощ за Украйна. Срещата беше свикана след масираните руски ракетни удари над Украйна в отговор на атаката над Кримския мост.

НАТО ще подкрепя Украйна колкото е необходимо“, подчерта вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, според когото Киев се нуждае от всички видове оръжия. На срещата ще присъства и украинският министър на отбраната Олексий Резников. От българска страна ще участва военният министър Димитър Стоянов.

Официалната позиция на страната ни е, че няма да доставя оръжие. България засега е одобрила помощ от медицински пакети и ремонт на украинска техника у нас. Наскоро посланикът на Украйна повдигна въпроса за доставка на тежко въоръжение. А след изборите част от партиите заявиха намерение да подкрепят доставката на оръжие. Само след дни на полигона „Ново село“ пък Италия официално ще поеме ролята на рамкова държава на разположената у нас бойна група на НАТО.

Украинският президент обясни, че очаква напредък на днешната среща на министрите на отбраната в Брюксел и отбеляза, че се надява форматът „Рамщайн“ да постигне решение за нови доставки на оръжия и боеприпаси. Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за изпратените зенитно-ракетни комплекси ИРИС-Т. Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че в Украйна са пристигнали още четири системи за залпов огън HIMARS и се очакват допълнителни американски зенитни комплекси Насамс“, пише БНР.

Байдън нямал намерение да се среща с Путин

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров не отхвърли възможността за среща на президента Владимир Путин с американския му колега Джо Байдън за украинския конфликт. От Вашингтон обаче реагираха, че не виждат в коментарите на Лавров конструктивно и легитимно предложение за диалог и дипломатически действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама