Кой ще ни пази от родната полиция?

15:10, 11 окт 22 / От редакторите 25 5710 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Истината днес е само тази - родната полиция ни пази“ пее Веселин Маринов в песента „Нашата полиция“, която се смята за неофициален химн на МВР. Оказва се обаче, че една част от полицаите пазят не обикновените хора, а престъпниците.

Вместо да преследва нарушителите на закона, МВР осигурява комфортна среда, в която престъпните схеми процъфтяват. Така например гранични полицаи участват в незаконен трафик на мигранти, катаджии пък пазят рецидивистите на пътя и дори ги ескортират. А напоследък се оказва, че вместо да се борят с нарушителите на пътя, самите те се превръщат в такива.

При поредният куриозен случай свидетели разказват как полицаи опитали да „подменят“ свой колега, задържан да шофира дрогиран. Наглостта и изобретателността на униформените до такава степен са смайващи, че на публиката ѝ трябва известно време да излезе от първоначалния ступор и да възприеме случващото се.

Деморализацията в МВР

„Гордост е да служиш в редовете на България и МВР“ пее още Веселин Маринов, но действителността драстично се различава от песента. Цитираните по-горе случаи показват, че епидемия от деморализация върлува из родното МВР.

„Героите“ от новините не впечатляват с морал и поведение, а с провокативни снимки, естетични корекции и демонстрация на неоправдано висок стандарт. Нищо у тях не подсказва, че са служители, призвани да съблюдават реда. А и да си го кажем направо – трудно могат да бъдат квалифицирани като такива.

Лош мат‘риал

Ясно е, че в новините попадат само най-фрапантните случаи. Ясно е и, че много по-незабележимо е, когато МВР се справя добре с работата си. Но е факт, че системата страда от тежки дефицити и кадрови проблем, трупани с години.

Интересно ми е например на какви точно условия са отговаряли двете полицайки, замесени в тежките катастрофи на бул. „Черни връх“ и на Околовръстното в София, за да бъдат назначени на работа? Как така нито един колега на дрогираните полицаи не е забелязал нещо подозрително в поведението им? Трябва ли да се въведат тестове за дрога сред полицаите? Кой ще ни пази от родната полиция?

Подборът на кадрите в МВР е много нисък. Причината е ниският авторитет на МВР, това намалява потока на кандидати за работа, което налага кадровите служби да занижават изискванията(…) Тази система започва да става социална, т.е. работят хора, защото няма къде да работят и това е особено видимо по малките населени места“, коментира преди дни бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Но лошият имидж на МВР не е новина – от години срещата с полицай не вдъхва усещане за спокойствие, тъкмо обратното. И всеки знае, че ако проблемът не може да се реши с пари, ще се реши с повечко пари. Затова и сега изглежда така сякаш всеки с пачка в джоба си има по едно фуражка да му прави чадър.

Но да си го кажем направо: полицаите са част от обществото – каквото е то, такова и те. Голяма част от хората, които цъкат с език при новината за корумпирани ченгета, „черпят“ униформените, ако ги хванат в нарушение. И така, докато стигнем до прозрението, че полицаи не са нищо повече от най-обикновени нарушители, но с униформа.

Междувременно обаче в обществото се насажда усещането за безнаказаност и липса на последствия от действията. Когато котката я няма, мишките танцуват. А когато няма ред и правила побеждават по-наглите, по-богатите, по-агресивните, нещо като в джунглата. Не се учудвайте тогава, че се раздава улично правосъдие, а една „засечка“ на пътя може да ти коства живота.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама