Къдроглави пеликани върху блок в Белене 

14:15, 11 окт 22 25 1782 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ЕРМ Запад и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организираха изрисуване на жилищен блок като част от проекта „Живот за птиците“.

Художниците от „140 Идеи“ изрисуваха стена на блок, намиращ се на централно място в град Белене. Стенописът е с акцент върху къдроглавите пеликани, които от 2016 г. гнездят в Природен парк „Персина“ и които често стават жертва на сблъсък с въздушни електропроводници.

С цел да защити живота на птиците ЕРМ Запад постави 335 дивертора в близост до гнездовата колония на остров Персин. Диверторите правят въздушните електропроводи видими за птиците дори при лошо време.

На стенописа са изобразени още големият воден бик и земеродното рибарче.

ЕРМ Запад съдейства за спасяване на четири щъркелчета, останали без родител

Целта на настоящата инициатива е да популяризира проекта „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България” (LIFE16 NAT/BG/000612“), който се реализира в специално защитени зони от мрежата Натура 2000 и включва теренни проучвания, създаване на прототип за безопасни за птиците стълбове, осигуряване на възможности за безопасно гнездене, монтиране на защитни и маркиращи съоръжения и други дейности за опазване на живота на птиците, уязвими при досега с електроразпределителната мрежа, съобщиха от пресцентъра на Електрохолд България. 

Проектът се финансира от програма LIFE на Европейската комисия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама