„Булгаргаз“ е осигурил целия газ за ноември

18:17, 10 окт 22 25 2130 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Булгаргаз“ успешно приключи търга за доставка на втечнен природен газ за месец ноември 2022 г., съобщиха от дружеството.

Държавният гръцки газов доставчик ДЕПА и една от най-големите частни електронергийни и газови компании в Гърция „Митилинеос“ печелят търга за доставка на втечнен газ през ноември, който бе обявен от българския държавен снабдител, пише Mediapool.

Двете компании са класирани начело от осем подадени оферти от Европа, Азия и САЩ. Първоначално 13 компании са заявили интерес, от които десет са отговаряли на условията за  доставчика на втечнен природен газ с осигурени слотове за регазификация и съхранение на терминала в Ревитуса

Предложенията на ДЕПА и „Митилинеос“ им са били оценени като най-изгодни. „В рамките на проведената процедура бяха постигнати изключително конкурентни цени, които ще намерят отражение в предложената от Булгаргаз цена на природния газ за месец ноември“, посочват от „Булгаргаз“.

Двамата гръцки доставчика, които са по-скоро посредници, а не производители, реално са предложили на "Булгаргаз" част от своите количества по дългосрочни договори за втечнен газ. Те разполагат със слотове за разтоварване и регазификация на втечнения газ на гръцкия терминал в Ревитуса, пише Mediapool.

Така дружеството е осигурило търсените за следващия месец 1.5 млн. МВтч или 140 млн. куб. м в допълнение към внасяния от Азербайджан природен газ от около 870 хил МВтч или близо 83 млн. куб. м месечно по 25-годишния договор. Гарантирането на необходимите количества синьо гориво за следващия месец позволява на „Булгаргаз“ да внесе в законовия срок – на 11 октомври, заявлението си за цената на газа.

Преди ден вицепремиерът и министър на транспорта Христов Алексиев, който отговаря за енергетиката на ниво зам.-министър председател, обяви, че цената на газа за ноември ще е под 200 лв./МВтч.

Предстои подаването на оферти и в търга за доставка на втечнен газ през декември, за когато се търсят 190 млн. куб. м. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама