Беларус се включва във войната в Украйна

15:10, 10 окт 22 25 2466 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изглежда Беларус е напът да се включи във войната в Украйна. Днес президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко се договориха за разполагането на съвместна регионална групировка войски.

„Във връзка с обострянето на напрежението на западните граници на съюзната държава се договорихме да разположим регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Това е всичко, според нашите документи. Ако нивото на заплаха достигне ниво, както сега, се задейства групировката „Съюзна държава“, обяви беларуският държавен глава, цитиран от РИА Новости.

Т.нар. Съюзна държава е наддържавно образувание между Русия и Беларус с поетапно възникване на единно икономическо, военно, митническо, валутно, юридическо, хуманитарно, пазарно и културно пространство. Договорът за Съюзна държава между Беларус и Русия е подписан през 1999 г. Когато на 24 февруари т.г. Русия нападна Украйна, Беларус предостави на руската армия територията си и бе проведено съвместно военно учение, припомня „Сега“.

„Основата на тази групировка са армията, въоръжените сили на Беларус. Длъжен съм да ви информирам, че формирането на тази групировка започна преди два дни. Наредих да се пристъпи към формирането на групировката“, заяви още Лукашенко. „Не бива да има война на територията на Беларус. И ние, военните, ще направим всичко възможно това да не се случи“, каза президентът. „Без да ескалирам ситуацията, искам да разберете: ако искате мир, трябва да се подготвите за война. Винаги“, каза Лукашенко.

Украйна подготвя нападение срещу Беларус

Украйна подготвя нападение срещу територията на страната, заяви още президентът на Беларус Александър Лукашенко. „Украйна не просто обсъжда, а планира удари по територията на Беларус“, цитиран от БГНЕС.

В събота Лукашенко заяви, че по неофициални канали е получил информация, че Киев е започнал процес на откриване на втори фронт - срещу Беларус, а Западът обсъжда възможността да нанесе ядрен удар срещу страната му. „Както беше заявено: „Ще направим така, че на Беларус да се случи това, което се случи на Кримския мост“, каза Лукашенко. Още тогава Украйна отрече спекулациите. Днес от територията на Беларус са били изстреляни 48 ирански дрона камикадзе към Западна Украйна. Украйна съобщи, че не са регистрирани пробиви и настъпателни действия от територията на Беларус и Руската федерация.

В друга част от изявлението си президентът на Беларус осъди Полша, че моли американците да ги снабди с ядрено оръжие.

„Полша просто трепери. Моли американците веднага да им достави ядрено оръжие. В това число и от ядрените арсенали в Германия. Неотдавна констатирахме, че докато уж защитават границата с Беларус, поляците разгръщат въоръжени сили. Нали така?“, пита президентът насъбралите се около него военни командири, които отговарят утвърдително.

Лукашенко обясни, че Варшава демонстративно изтеглила войските си, но реално ги позиционирала на 100 км от границата с Беларус.

„Всичко съветско и полско, с което разполагаха, изпратиха на Украйна. Сега се въоръжават с най-модерното оръжие на НАТО. Колко време ще отнеме да достигнат границата на Беларус. Половин вечер. Ще видим. Затова не бива да се успокояваме“, призовава Лукашенко цитиран от „Клуб Z“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама