Трима американци грабнаха Нобеловата награда за икономика

19:15, 10 окт 22 / Свят 25 2005 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тазгодишната Нобелова награда за икономически науки е присъдена на тримата американски икономисти Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибиг за изследванията им в областта на банковото дело и финансовите кризи. Съобщението бе направено от Кралската шведска академия на науките на специално събитие в Стокхолм.

Те „значително са подобрили нашето разбиране за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи. Съществено откритие в техните изследвания е защо избягването на банкови колапси е жизненоважно“, пише в изявление на шведската академия.

Тримата икономисти ще си поделят наградата на стойност 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара), предаде БТА.

Проф. Бен Бърнанке бе президент на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ от 2006 до 2014 година. По време на мандата му начело на институцията протече глобалната финансова криза от 2008 година. В момента е сътрудник в института „Брукингс“.

Дъглас Даймънд е професор по финанси и има активна преподавателска дейност в Чикагския университет. Изследователската му дейност е насочена към финансовите посредници, финансовите кризи и ликвидността.

Филип Дибвиг преподава във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, професор по банкиране и финанси. Занимава се с изследвания относно корпоративни финанси, финансови пазари, ценообразуване на активи, ценни книжа, индустриална организация и управление на портфолио.

С какво Нобеловата награда за икономика е по-специална от останалите?

Нобеловата награда за икономика е единствената от Нобеловите награди, която не се свързва със завещанието на изобретателя на динамит и дарител на наградата Алфред Нобел (1833-1896).

От края на 60-те години на миналия век тя се присъжда от Шведската национална банка и по този начин, строго погледнато, не принадлежи към класическите Нобелови награди, пише Investor.bg.

Наследниците на Нобел не подкрепят тази награда и тя не е спомената в завещанието. Въпреки това, както и другите Нобелови награди, тя се връчва тържествено на годишнината от смъртта на Нобел - 10 декември.

Досега наградата за икономика е била присъждана особено често на учени от САЩ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама