Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия

08:55, 10 окт 22 / Свят 25 2370 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Австрийският президент Александър ван дер Белен печели втори мандат с абсолютно мнозинство от 54,6 процента от гласовете на изборите за държавен глава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Постигнатият от Ван дер Белен резултат означава, че няма да му се наложи да се явява на балотаж.

Според данните, оповестени от вътрешното министерство, втори се нарежда Валтер Розенкранц от дясната националистическа Австрийска партия на свободата (АПС) с 19,1 процента. Останалите петима кандидати получават едноцифрени резултати на произведените вчера избори.

Над 800 000 бюлетини по пощата още не са взети предвид, но според екзитпол данни на Австрийското радио и телевизия това няма да окаже решаваща промяна и Ван дер Белен ще събере общо около 56 процента. Според прогнозите Розенкранц се очаква да спечели общо около 18 процента. Гласовете, подадени по пощата, ще бъдат преброени днес.

Ван дер Белен беше смятан за явен фаворит още преди изборите. Много от неговите съперници, сред които блогър, производител на обувки, лекар, журналист и представител на партия, критична към ваксинацията, бяха разглеждани от самото начало като политически аутсайдери.

Ван дер Белен, който е бивш лидер на „Зелените“, е избран на поста като независим кандидат, подкрепян от всички партии освен АПС. Миналия месец проучване показа, че той има подкрепа от почти две трети сред избирателите. 

Избирателната активност вчера беше близо 66 процента. Около 6,4 милиона души имаха право на глас. 

Европа спечели, важността на обединена Европа - решителна и обединена Европа пред лицето на руската агресия, пред лицето на Украйна. Всичко това спечели, защото бяха категорични в това, а нашите опоненти в голямата си част  не бяха категорични. Много е важно, че ние в Европа сме заедно в тази ситуация, изтъкна Александър ван дер Белен, след като благодари на хората, които са го подкрепили във вчерашните избори, пише БНР. 

78-годишният Белен е президент на Австрия от 2017 година. Президентският мандат в страната е шест години. Кандидатите за поста бяха седем. Александър ван дер Белен е роден в семейство на руснак и естонка, избягали от репресиите на сталинизма. Бил е професор по икономика в Университета на Виена, преди да стане политик.

В Германия социалдемократите на канцлера Олаф Шолц постигнаха победа на регионалните избори, проведени в Долна Саксония, с 33,4 процента от гласовете. Втори е Християндемократическият съюз на бившия канцлер Ангела Меркел 28,1 на сто, предаде Ройтерс, като се позова на предварителни официални резултати. Според премиера на провинцията, който вероятно ще бъде преизбран, победата в Долна Саксония ще има своите последици на държавно ниво. Вотът се разглежда като ключов тест за Шолц и неговото правителство в контекста на енергийната криза. Социалдемократите загубиха на последните две регионални гласувания в Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг-Холщайн, проведени през май.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама