Верстапен вече е двукратен световен шампион във Формула 1

11:47, 09 окт 22 / Спорт 25 2182 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нидерландецът Макс Верстапен спечели титлата във Формула 1 за втора поредна година, след като триумфира в Гран при на Япония. Първоначално бе обявено, че битката за титлата ще продължи и в следващото състезание, тъй като най-близкият му конкурент Шарл Льоклер финишира втори, но след това пилотът на Ферари получи наказание и се смъкна до трета позиция, като по този начин Верстапен отново е световен шампион.

Въпреки това, отново имаше объркване, тъй като не беше ясно дали състезателите ще получат пълен комплект точки днес, тъй като надпреварата бе прекъсната за повече от два часа заради силен дъжд и се проведе в съкратен вариант (28 обиколки). В крайна сметка пилотите получиха пълни точки и Верстапен си подпечата титлата с четири оставащи старта до края на сезона.

Фетел напуска Формула 1

Днешният старт бе изпълнен с инциденти, като още в първата обиколка имаше червен флаг след катастрофа на Карлос Сайнц, а в третата обиколка надпреварата бе прекъсната. Впоследствие можеше да се стигне до много тежък инцидент, след като при много ниска видимост Пиер Гасли почти се удари в трактора, който изтегляше болида на Сайнц. Преди осем години Жул Бианки катастрофира на „Сузука“ именно по този начин, а няколко месеца по-късно почина от нараняванията си. Това доведе до гневна реакция от страна на Гасли и другите пилоти, а от Формула 1 обявиха, че ще разследват случая.

Подновяването на състезанието се забави с повече от два часа, а Верстапен нямаше проблем да стигне до успеха, и то с повече от 25 секунди преднина от втория Льоклер, докато топ 3 допълни Серхио Перес. Впоследствие Льоклер получи 5-секундно наказание за излизане от пистата и двамата с Перес размениха местата си в крайното класиране. След като бе потвърдено, че Верстапен ще получи пълни 19 точки за изминатите 28 обиколки, то той официално защити световната си титла, пише БГНЕС.

До края на сезона остават четири старта - в САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама