Зеленски за Кримския мост: Над Украйна беше слънчево, а над Крим - облачно

09:22, 09 окт 22 25 2324 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-малко 17 души са били убити при обстрел през нощта в украниския град Запорожие, съобщиха местите власти, цитирани от „Ройтерс“. Щети има по жилищни блокове и пътища след ракетна атака.

Руски водолази ще огледат днес щетите след вчерашния мощен взрив на моста, свързващ Русия и Крим, който служи като връзка за снабдяване на войските, биещи се в Южна Украйна.

Вчерашната експлозия на Кримския мост, за която Русия все още не е обвинила никого, доведе до задоволство сред украинските власти, но не и поемане на отговорност от тяхна страна.

Трима души са загинали при взрива на Кримския мост

Ситуацията е преодолима, не е приятна, но не е фатална“, коментира руския губернатор на Крим Сергей Аксьонов пред репортери, като допълни, че са били отключени емоции за „търсене на отмъщение“. Руският президент Владимир Путин подписа указ с нареждане за разследване на случая и затягане на сигурността на моста, както и на инфраструктурата, доставяща електричество и природен газ в Крим. Пътното движение беше възстановено около 10 часа след експлозията, руското транспортно министерство даде зелена светлина и за подновяване на железопътния транспорт.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк определи взрива на Кримския мост като израз на конфликта между руската Федерална служба за сигурност и частните военни компании, от една страна, и министерството на отбраната и генералния щаб на Русия, от друга, пише БНР.

А президентът Зеленски коментира завоалирано случилото се: „Днес беше добър и предимно слънчев ден в нашата страна. Над по-голямата част от територията беше 20 градуса по Целзий и слънчево. За съжаление, над Крим беше облачно, но все пак топло. Каквито и облаци да има, украинците знаят какво да правят и знаят, че бъдещето е слънчево - бъдеще без окупатори на цялата ни територия - и по-специално в Крим“.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски коментира бойните действия на юг и изток: „Продължават движенията на нашите военни, на Службата за сигурност, на Националната гвардия и всички други, замесени в действията на изток и юг. Държим позиции в Донбас, по-специално - в Бахмутското направление, където сега е изключително трудно. Водят се жестоки боеве“.

Междувременно в Русия беше обявено третото за тази седмица назначение на висш военен, пише Ройтерс. Сергей Суровикин - главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия, стана ръководител на офанзивата в Украйна. Той има военен опиг от Сирия, Афганистан, Чечения и Таджикистан.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама