Пешеходен мост по чешки дизайн ще свързва Южния парк

15:19, 07 окт 22 / София 25 2107 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Победител в открития международен конкурс за идеен проект за пешеходен мост над ул. „Бяла черква“, организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”, е архитектурно студио „Боеле“ от Чехия.

На второ и трето място са класирани съответно: „Мио дизайн“ ООД, представлявано от арх. Орлин Давчев, и „Андонов и синове дизайн“ ООД, представляван от арх. Андон Андонов.

Резултатите от конкурса бяха обявени днес в присъствието на журито и Н. Пр. посланика на Дания Йес Брогорд Нилсен.

Победителят в конкурса „Боеле“ е студио със седалище в Прага и Лондон, работещо в областта на архитектурата и градоустройството. Автори са на проекти от различен мащаб и типология, от по-малки жилищни сгради до големи сградни комплекси и реконструкция на градски пространства. Екипът работи под ръководството на архитект Павел Файфр, който е с дългогодишен опит в архитектурата на чешкия пазар, и на архитект Петр Шума, който е с богат опит в чуждестранни студия, съобщиха от Столична община. 

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона, с което да се подобри и достъпа до зелените територии на София от населението и гостите на града.

С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство.

Съгласно регламента на конкурса освен предвидените награди от 20 000 лв., 15 000 лв. и 10 000 лв., победителят получава и покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама