Служебният кабинет не закупува самолети, а събира оферти

14:44, 07 окт 22 / Политика 25 2255 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Във връзка с тиражираната информация, че служебното правителство ще закупува самолети „Грипен“ военният министър Димитър Стоянов заяви на брифинг пред журналисти, че служебният кабинет не закупува самолети. Той събира оферти и целта е тези оферти да бъдат представени в Народното събрание и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България.

България преговаря за закупуване на втора ръка изтребители

„Още на 2 август заявих, че изтребителната авиация в България е в изключително тежко положение. Полагаме невероятни усилия, за да придобием шест двигателя от Полша. Разговорите вървят, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма. Тези двигатели ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Поканили сме 4 страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация“, обясни Димитър Стоянов, цитиран от БНТ.

Към момента няма получена оферта от Швеция за закупуване на самолети от страна на България. „Това не означава закупуване на самолети. След като се получат офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в Народното събрание с прединвестиционен разход, да бъде одобрен проектът за този разход и чак след това да се направи договор, който също да мине през парламента“, добави военният министър.

Вчера президентът Румен Радев след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага пред журналисти съобщи, че България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите F-16 от САЩ. Той обяви, че са изпратени писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

„24 часа“ пък публикува информация, че служебният военен министър Димитър Стоянов е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета „Грипен“. В документът той отправя оферта за закупуването на изтребителите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама