Лекари поставиха стент на бебе на 32 дни 

15:06, 05 окт 22 25 2014 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) извърши интервенционална процедура за поставяне на стент в аортата на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Това съобщи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в НКБ на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Състоянието му високостепенна коарктация на аортата представлява вродено стеснение на аортната дъга.

То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск, обясни проф. Кънева. Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология.

Интервенцията е извършена на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре. Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот, допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама