По 40 евро дават в Румъния за смяна на старите крушки

11:27, 05 окт 22 / Свят 25 2241 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Румънската държава отпуска 400 милиона леи (над 80 милиона евро) за електрически крушки. От края на октомври ще стартира програма, която предвижда румънците да получават ваучери на стойност 200 леи (около 40 евро), с които да заменят старите си крушки с енергийно ефективни, съобщава частната телевизия Диджи 24. С ваучера може да се купуват само LED крушки с мощност до 15 вата.

Държавата бърза да стартира новата схема за енергийна ефективност, докато в същото време програмата за инсталиране на фотоволтаични панели се бави, отбелязва Диджи 24. От миналата година около 30 000 румънци чакат за поставяне на фотоволтаични панели в домовете им, но бюрокрацията в министерството спира подмяната, посочва телевизията.

В Гърция връщат до 50% за всеки закупен климатик или хладилник

Диджи 24 отбелязва, че крушки с нажежаеми жички се използват най-вече в домовете на румънците от провинцията, за които записването в онлайн програма е почти невъзможно. Много от тях нямат достъп до компютър и са скептично настроени за сроковете, в които биха получили средствата. Медията напомня също, че халогенните крушки и тези с нажежаема жичка и без това вече се намират трудно на пазара, тъй като през 2018 г. Европейската комисия ограничи употребата им, пише БТА.  

Журналистът Чиприан Керчу, специалист по темата „зелена“ енергия, коментира, че с отпуснатите за крушки средства могат да се инсталират фотоволтаични системи, които за една година да произвеждат достатъчно енергия, за да осветят половин милион домове. Миналата година за 12 000 фотоволтаични системи бяха отпуснати 240 милиона леи (над 48 милиона евро), докато за подмяна на електрическите крушки се отпускат 400 милиона леи (над 80 милиона евро), коментира журналистът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама