Украйна освободи ключово село

08:09, 05 окт 22 25 2050 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинските сили са освободили ключово село в южната област Херсон, което ще доведе до ускоряване на поредното отстъпление на руската армия.

В телефонен разговор американският президент Джо Байдън съобщи на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ отпускат на Киев нова военна помощ в размер на 625 милиона долара, включително системи за залпов огън „Хаймарс“.

Украинското знаме вече е издигнато над село Давидов брод. Съобщава се и за още няколко други близки села, които са били освободени от окупаторите. Украинските сили превзеха град Дудчани на западния бряг на река Днепър при голямото им настъпление към Херсонския регион, според назначения от Русия ръководител на администрацията.

Украйна обяви ново настъпление

На изток украинските сили напредват, след като през уикенда превзеха Лиман, главният руски бастион в северната част на Донецка област.

Проруският лидер в Донецк каза, че силите формират нова отбранителна линия около град Кременная. Последните руски неуспехи идват, докато се очаква президентът Владимир Путин да подпише укази за анексиране на четири украински региона, на фона на бушуващи в тях боеве.

Вчера Горната камара на парламента в Русия единодушно и без дебати одобри анексирането на контролираните от руската армия територии в Украйна. Ден по-рано законите получиха единодушната подкрепа и на Държавната дума. Анексирането няма легитимност според международното право и президентът на Украйна Володимир Зеленски ги обяви за невалидни.

Най-богатият мъж с решение на конфликта между Русия и Украйна

Във вечерното си видеообръщение Зеленски отново заяви, че украинските сили няма да спрат, докато не освободят страната от окупаторите: „Украинската армия извършва доста бързо и мощно настъпление в южната част на страната ни в рамките на текущата отбранителна операция. Само тази седмица, след руския псевдореферендум, десетки населени места вече са освободени - в Херсонска, Харковска, Луганска и Донецка област. Нашите воини не спират. И е само въпрос на време да прогоним окупатора от цялата ни земя“. Украинският президент е благодарил на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, пише БНР.

Решението на Вашингтон да изпрати още военна помощ на Украйна представлява заплаха за интересите на Москва. Това написа в коментар в „Телеграм“ руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов, предаде Ройтерс. По думите му „доставките на военни продукти от Съединените щати  и техните съюзници не само водят до продължителни кръвопролития и нови жертви, но и увеличават опасността от пряк военен сблъсък между Русия и западните страни“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама