„Галъп“: Над 1/4 са решили за кого да гласуват в последния момент

15:15, 03 окт 22 25 1876 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По-малко млади до урните, а близо 1/3 от гласовете на „Български възход“ са дошли от бивши симпатизанти на „Продължаваме промяната“. Това са част от изводите от публикуваните демографските профили от екзитпол на „Галъп Интърнешънъл“, правен за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР, и „Инвестор.бг“.

Въпросът за срещани проблеми с машинното гласуване се задава за втори път след юли и данните показват, че почти единодушно се споделя, че не е имало проблем в собственото гласуване или в гласуването на други хора в секцията, респ. 95% през юли и 94% сега. 

Общо над една четвърт от гласувалите, или над 670 хиляди, гласоподаватели са взели решението за кого да гласуват в последния ден или последните дни на кампанията, т.е. след последните социологически срезове. За сравнение, през юли, например делът на решилите в последните дни или ден е по-малък – 18%.

Гласувалите с „Не подкрепям никого“ догониха рекорд от 2017 г. 

Кой е избрал да гласува с „Не подкрепям никого“?

Видно е, че този път има почти тройно повече гласували с „Не подкрепям никого“ в сравнение с последните избори. Този факт заслужава отбелязване на фона на дългогодишния спад на абсолютните гласове в тази категория. Кои са тези хора? Най-вече млади хора, респ. гласували преди за нови проекти, сред които изпъква „Продължаваме промяната“, или негласували и нямащи право да гласуват миналия път, заради ненавършена възраст. Делът на „Не подкрепям никого“ показва, че в тези избори действително немалко гласоподаватели не са намерили особен смисъл, или поне не са намерили – за разлика от вълните на избор през 2021 г. – голям нов политически проект. 

Преливане на гласове

Както често става в такива случаи, доста от тях идват от предишния нов проект – ПП. Става дума за над 40 хиляди гласа – от общо около 115 хиляди подадени за БВ. Останалите гласове за БВ явно идват от различни места, като личат около 10 хиляди от БСП.

„Възраждане“ получава близо половината от своите 250 хиляди гласа днес от своите гласове от предните избори. Останалите гласове идват главно от ПП (вероятно около 40 хиляди).

Какво се случи със самите ПП? На 2 октомври са излезли около 590 хиляди души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за ПП. Казано най-общо, около 80 хиляди гласоподаватели на ПП от миналите избори явно не са излезли сега – доколкото на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 хиляди. Около 350 хиляди са излезли и повторили вота си за ПП. Останалите гласове за ПП идват от всякакви посоки, на мястото на отиващи във всички посоки предишни избиратели на ПП – като най-видими са, както беше отбелязано, към БВ, „Възраждане“ и разбира се, ДБ. Има и над 30 хиляди преминали от ПП към ГЕРБ.

При ГЕРБ делът на повторение на вота може да се изчисли на около 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди получени от ГЕРБ. Това е разликата между „твърдия“ електорат на ГЕРБ и още не толкова оформената електорална физиономия на ПП. 

Самите ДБ пък очевидно вероятно успяват да си „върнат“ част от гласовете за ПП. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 хиляди гласа.

Гласувалите на втория тур на изборите за президент за Румен Радев, които и сега са излезли да гласуват, закономерно сега са избрали в 23% от случаите ПП, а в около 10% – ГЕРБ. Останалите се разпределят между други формации. Сред гласувалите за Герджиков, в 66% от случаите сега е избран ГЕРБ. 

По-малко гласуващи млади

Демографията на вота показва, че този път, млади хора не са излезли да гласуват в степента, в която гласуваха, например на 4 април 2021 г. (18,2% от общия вот тогава е в групата 18-30 г.), през юли, например е, 15,6%, през ноември – 15,4%,  а сега е 14,6%. Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на млади (в групата 18-30 сега ПП са първа партия).

ПП са първи и в София с около 26% срещу около 22% за ГЕРБ. ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%. Интерес представлява демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. Доколкото натрупванията при БВ са сравнително малко, рано е да се абсолютизира, но все пак и тук личи по-скоро градски вот.

Графики от изследването може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама