21 извода от отминалите избори

13:38, 03 окт 22 25 2125 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изборите отминаха, ясни са резултатите. Лидерите на партиите обаче мълчат. Не се чува радост и от победителите - ГЕРБ. А някои политолози вече изчисляват кога евентуално бихме могли отново да отидем на избори, ако не се сформира управляваща коалиция. Възможна ли е въобще такава? И защо отново имаме рекордно ниска избирателна активност от 1990 г.? 

Ето някои изводи от отминалия вот, които направи пиар специалистът Любомир Аламанов във Facebook: 

  1. Политическата класа е длъжник на хората. Все още не може да предложи продукт, да не кажа продукти, които да се възприемат положително от мнозинството.

  2. Кампанията беше грозна, една от най-грозните за последните години.

  3. Ниска избирателна активност. По-ниска даже от предвижданата.

  4. Някои политически субекти работеха за тази ниска активност. За да увеличат тежестта на партийните активисти. Те явно се справиха добре, отказаха мнозинството от правото на глас.

  5. Формулировката за „спечелване“ на изборите е погрешна. Не печели този, който има най-много гласове, а този, който може да управлява. 

  6. При избирателна активност под 39% резултатите са повече от очаквани. Единствената лека изненада е, че ИТН няма да минат 4-процентовата бариера и ще останат отвън. Явно отвращението на хората към лъжите и провалянето на няколко парламента и едно правителство се отразява.

  7. ПП регистрират отлив на гласове. Трябва да си направят добър анализ за външните фактори, както и за собствените си грешки. 

  8. ГЕРБ имат около 640 000 гласа. Малко под психологическата граница от 650 000, както се очакваше. И малко над резултата си от 2021 г. Толкова, това им е електората.

  9. Очевидно ГЕРБ и ДПС здраво държат местната власт. Местните избори следващата година ще имат огромно значение за разбиване на феодалните модели.

  10. БСП категорично застана на страната на Путин, за разлика от ситуацията при изборите миналата година. Това ще се отрази при желанието на останалите за коалиция с тях.

  11. Не се очакват светли дни за Корнелия Нинова. Тя успя да оцелее при предишните опити да бъде свалена, но сегашната 5-та позиция с 9.30% най-вероятно ще я направи мишена на вътрешната опозиция. 

  12. За поредни избори ДПС активира всичките си избиратели. Докато голяма част от българите седят в къщи и псуват „властта“.

  13. Демократична България стоят стабилно на мястото си. Регистрират повишение от 20 000 гласа. Може би са си намерили равновесната точка, в която се чувстват добре. Важни са като истински глас на разума срещу надигащата се поредна вълна на евроскептицизъм.

  14. Партията на Янев, комуникирана и като президентска партия, минава бариерата. Но тепърва ще се види какво точно ще предложи. Кампанията ѝ беше една от най-скучните, почти празна от съдържание.

  15. Загуба за откровените про-путински партии. Българите категорично потвърдиха, че искат да са част от модерната демокрация. А не васали на луд диктатор.

  16. Тежки моменти за ГЕРБ, те трябва да направят поне опит за съставяне на правителство. След предишните избори техен рефрен беше „Който вземе най-много гласове, той има задължението да направи правителство.“

  17. Тежки моменти за ГЕРБ, май никой не иска да прави правителство с тях. Може би само ДПС иска.

  18. За момент да спрем и да си представим правителство на ГЕРБ и ДПС.

  19. Дъвката „евроатлантическа коалиция“ минава само през честен разговор за строежа на Потока, десетките милиони в чували и 12 години съсипване на институциите.

  20. Коалиция „ГЕРБ + Възраждане + Янев + случайни златни пръсти от ДПС“ също предизвиква усмивки и благодарности към г-жа Фандъкова за широките фуги между паветата.

  21. Тежки моменти за ГЕРБ. Борисов категорично обеща: На 3-и октомври ще свалим цените на бензина и дизела. Чакаме.


„Българският народ по своему е много мъдър. И вместо да му се сърдят, политическите субекти трябва да анализират резултатите и ясно да си дадат сметка къде бъркат. Интересни времена предстоят. Дано да не са много тежки“, отбелязва той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама