„Отивам да видя цената на бензина“: Сутринта след изборите

14:00, 03 окт 22 / От редакторите 25 3782 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сутринта след изборите обикновено е време за изтрезняване. Обратно на логиката българинът се сеща да мисли, след като е гласувал. Затова и често не е доволен от изборния резултат – търси вината в своите, в чуждите, в организацията, в негласувалите, в гласувалите зад граница.

Изборните резултати хем разместиха позициите, хем върнаха нещата постарому. През последната година направихме пълен кръг и отново се върнахме в изходна позиция – ГЕРБ и Бойко Борисов отново печелят вота, а Слави Трифонов отново е извън парламента и се кани да организира референдум.

Днес кафето горчи, защото на всички ни е ясно, че реална промяна няма, а и изход от кризата не се вижда. Самите партии не бързат с коментарите, защото за голяма част от тях резултатите също са лоши – и за победители, и за победени.

И все пак изборите са за това – да се преброим, да сверим часовника и да видим с колко точно изоставаме от останалия свят. А българинът е оцелял, защото се е смял, ще преживее и тази поредна изборна драма. Доказателство за това са коментарите из социалните мрежи на изборните резултати.

Когато се сетиш за кого си гласувал

Очакваме днес бензинът да стане 1,50 лв.

„Добро утро. Отивам да видя цената на бензина“, написа бившият министър на транспорта Николай Събев тази сутрин. Коментарът му е заигравка с една от основните предизборни тези на ГЕРБ, че цените на горивата у нас са изкуствено завишени с по 1 лев за литър. По време на кампанията лидерът на партията Бойко Борисов обеща ако спечели вота, още на 3 октомври да свали цените на горивата.

„Очаква се до два часа бензинът да стане 1.50 лв, хлябът 1.00 лв., а токът и газът да са в пъти по-евтини. За зеленчуците - изобщо да не говорим“, пише майсторът на колажи и карикатури Иван Червенков.

Какъв е вкусът след изборите – горчив

Ние ще сме номер 1, ама друг път

„Възраждане“ е определян за големият победител на изборите, тъй като удвои резултата си спрямо вота от миналата есен. Костадин Костадинов бе и сред малцината лидери, които се осмели да говори в изборната нощ. Нещо повече, той направи победна обиколка из ефира на всички национални телевизии и говори с увереността на победител. И все пак „Възраждане“ не е на първо място, поне засега... кой знае докъде ще я докараме на следващия вот.

Коалиция за народа

Съвсем очаквано, още преди крайните резултати да са излезли, започнаха и първите сметки за управление. Всеки иска да управлява сам, но никой не е достатъчно харесван, за да го постигне. Политическите лидери пък съвсем не се харесват един друг, но кой знае в името на голямата цел (власт) току-виж намерили допирни точки.

Аз май малко се прецаках, а?

Една от големите новини, но не и изненади, е крахът на „Има такъв народ“. За малко повече от година в политиката Слаи Трифонов измина пътя от „Осанна“ до „Разпни го“ и сега отново гледа политиците от дивана, както впрочем и докато се занимаваше с политика. Иронията в случая е, че ИТН сами се докараха до тук - първо с нежеланието да се коалират, а после с провалената от тях коалиция.

„И кво? Вече Няма Такъв Народ, така ли?“, коментира журналистът Драгомир Симеонов по повод отсъствието на Слави Трифонов и хората му в следващият парламент.

Намериха се едни, които да кажат, че са загубили

Не си спомням кога за последно български политик си призна, че е за губил избори. В последно време всички се обявявахаза печеливши, само избирателят се чувстваше като загубеняк. В избрната нощ обаче от „Продължаваме промяната“ признаха поражението си и пожелаха успех на победителя. Защото всеки знае, че в тежки времена да си опозиция е най-лесно и най-сладко. Да му мислят спечелилите...

Мижав интерес към изборите

И тези избори се проведоха при рекордно ниска избирателна активност, като тези преди тях и тези преди това. И докато партии и политици мерят успеха си, с прости очи става ясно, че най-голямата група от населението не подкрепя никого. Така че при този мижав интерес да си говорим за победители и победени е малко спорно.

„Бъдещето на нашата нация не се пише от мислещите, а от задниците, които не се поместиха от диваните днес“, написа рекламистът Мартин Димитров.

„Изборите днес са като концерт на Кичка Бодурова и Панайот Панайотов...“, коментира PR специалистът Павел Пенчев.

Няма по-подходящ ден за тестване на сирените

Съдба или случайност денят след изборите съвпадна с тестването на сирените за ранно предупреждение за опасност, което разбира се породи разни и разнообразни асоциации.

„Очаквах продължението на анонса да е: „Внимание! Внимание! Бензинът стана левче“, коментира журналистът Самуил Петканов.

„Аз лично, националният сигнал за тревога, го чух снощи в 20:00 часа, когато обявиха резултатите от тазгодишните избори. Днес не знам за какво ме занимават с тия сирени. То е ясно че евакуацията става неминуема“, пише друг потребител във Facebook.

„По-подходящ момент за сирената за бедствие на „Гражданска защита“ от деня, в който ГЕРБ печелят изборите няма“, отбелязва трети.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама