Кукленият театър в Сливен с четири международни награди

12:28, 03 окт 22 25 1118 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавен куклен театър – Сливен отнесе четири от седемте награди на тазгодишното издание на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина.

Трупата на ДКТ – Сливен влезе в надпревара с професионални кукленици от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел, които представиха повече от 20 спектакъла в основната състезателна програма на форума, съобщиха от театъра.

Младите актьори се представиха със „Свинарят  на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Фестивалното жури в състав проф. Боньо Лунгов, председател и членове Небойша Йованович и Младен Янкович, единодушно им присъди наградата за най-добро колективно актьорско изпълнение.

Яница Халачева получи индивидуално актьорско признание, а Наталия Гочева отнесе отличията за най-добро естетическо и техническо решение на куклите, за сценография и костюми.

LUTFEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен за пореден път отвоюва мястото и доказа приноса си – както към фестивала, така и към развитието на световното куклено изкуство.

Трупата отново е в Сливен и ще очаква публиката, от която се вдъхновява, заради която твори и с която споделя вълнението си представление след представление. Предстои месецът, през който градът ще отпразнува своя празник и ДКТ – Сливен отново е готов да зарадва най-малките му жители.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама