Огромен спад в рейтинга на Путин след мобилизацията

13:14, 02 окт 22 25 2287 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Първата мобилизация от 1941 г. насам, която накара стотици хиляди руснаци да осъзнаят, че са във война, и принуди над 200 000 души да избягат от Русия само за седмица, свали и рейтинга на власта.

Нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин през септември претърпя втория най-голям спад за 23-те години, през които той е на поста - от почти рекордните 83% до 77%. Това показа социологическо проучване, проведено от „Левада център“ (обявена в Русия за „чуждестранен агент“) в периода 22-28 септември 2022 г.

Зеленски обеща да се отвоюват още райони в Донбас

Повече - с 9 процентни пункта - рейтингът на Путин е падал досега само веднъж - през лятото на 2018 г., когато президентът, противно на обещанието си в началото на кариерата си, вдигна възрастта за пенсиониране, обяснява „Moscow Times“, цитиран от „Сега“. Неодобрението на Путин се е увеличило от 15% до 21%.

Делът на гражданите, които смятат, че нещата в страната „вървят в правилната посока“, е паднал от 67% на 60% - също рекорд след пенсионната реформа. Данните показват, че руснаците хвърлят вината за случващото се върху Кремъл. Нивото на одобрение на губернаторите спадна съвсем леко  - от 69% на 67%.

„Мобилизацията провокира протести, които обаче засега изглеждат „много по-малки от тълпите, които послушно се отправят към клането“, отбелязва политическият анализатор Абас Галямов. Той обаче смята, че митингите в Дагестан, Якутия и други градове са само загрявка: повечето хора се нуждаят от време, за да осъзнаят какво се случва, и да вземат решение какво да правят.

Украйна си върна ключовия град Лиман в Донецка област

Според проучването на „Левада“ действията на руските въоръжени сили в Украйна се подкрепят най-силно от руснаците на възраст над 55 - 81% от тях са отговорили на този въпрос „категорично да“ или „по-скоро да“. Те обаче, поне официално, не подлежат на мобилизация. Най-малко подкрепят действията на руската армия хората на възраст 18-24 години (51%).

Въпросът дали Русия трябва да продължи военните действия разделя респондентите на две групи, като повече са желаещите мир. 44% смятат, че войната трябва да продължи, 48% са за започване на мирни преговори. В началото на март 52% от руснаците безусновно подкрепяха войната в Украйна. Най-големи привърженици на мирните преговори са младежите до 24 години /65%/ и хората до 40 г. - 53%. Точно те трябва да отидат на фронта. 

Анкетираните също така са помолени да опишат чувствата си за украинската контраофанзива в района на Харков, наборната служба и войната. 51% от анкетираните казват, че са почувствали „гордост за Русия“ с избухването на военните действия през февруари, но само 23% свързват тези чувства с „частичната“ мобилизация.

47% казват, че са изпитали „безпокойство, страх и ужас“ във връзка с обаждането за мобилизация (така са реагирали мнозинството от анкетираните във всички възрастови групи). Самите военни действия в Украйна предизвикват подобни емоции у 31% от анкетираните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама