МОК: Руски спортисти, които не подкрепят войната, може да се върнат в състезания

10:30, 01 окт 22 / Спорт 25 1974 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че руските спортисти, които не подкрепят войната в Украйна и се дистанцират от режима на Владимир Путин, отново ще бъдат допуснати до международни състезания.

В интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“ 68-годишният германец за първи път от началото на военните действия на 24 февруари допусна възможност руснаци да участват на големи спортни форуми. Той разказва, че от месеци обсъжда ситуацията „с десетки държавни глави и министър-председатели и никой не знае кога и как ще приключи войната“, пише „Сега“.

Според Бах заемането на позиция твърда срещу Русия е правилното решение. „Четири часа след нахлуването в Украйна ние ясно осъдихме Русия и я отстранихме от МОК, като отправихме молба към международните федерации да не приемат представители на тази страна и да не организират събития на руска земя. Всички приеха съвета ни“, изтъква той. 

Въпреки това президентът на МОК отваря вратичка за спортистите: „Това беше правилен избор, но не решава нашата дилема. Руските спортисти със сигурност не са започнали войната. Тези, които са се дистанцирали от режима, трябва да могат да се състезават под неутрален флаг. Нашата цел е да направим така, че спортисти с руски паспорти, които не подкрепят войната, да се състезават отново. Но не е лесно, защото има огромна разлика на политическо ниво по отношение на нашите решения. Някои правителства решиха да отказват визи на руски спортисти на тяхна територия, дори ако им е позволено да се състезават. Други - да забранят на своите спортисти да се състезават с руснаците. Освен това в някои страни не се чувстват комфортно от гледна точка на своята безопасност. Нашата мирна мисия се проваля и в такъв конфликтен контекст сега руските и беларуските спортисти плащат. Но проблемът може да се разрастне“.

Това разрастане, според Бах, е в опасността да се появят искания с политически мотиви за неучастие на състезатели и от други държави, защото спортът може да се използва като средство за отмъщение между страни, които са в конфликт помежду си. 

Иранците може да не искат американците да се състезават, палестинците да отхвърлят израелците и т.н. Това е свят, пълен с конфликти, от всички гледни точки, а също и в спорта. Винаги има някой, който се бори срещу някой друг, който не иска някой да участва или да иска санкции. Така че спортът е разделен и ние сме разкъсани“, отбелязва Бах.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама