Русия анексира окупираните украински територии и вече е готов за преговори

15:29, 30 сеп 22 25 2566 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин обяви официално анексията към Руската Федерация на четири украински области - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които са под неин контрол, предаде БНТ.

Рано тази сутрин руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Донецка и Луганска области вече бяха признати от Москва за независими.

Путин призовава за прекратяване на огъня и връщане на масата за преговори. Тези територии обаче няма да са обект на прегвори, защото „хората са направили своя избор“ стана ясно от думите му.

Жителите на тези регионите вече са наши граждани - завинаги

„На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги“, каза Путин в речта си по време на церемонията в Кремъл за анексирането на четирите украински територии, които на референдуми гласуваха „за“ присъединяване към Русия.

„Изборът на тези милиони хора се дължи на общата ни история. Това чувство на принадлежност не може да бъде отнето от никого. Те искаха единство”, заяви още Путин.

Държавният глава призова властите да уважат волята на хората от четирите региона. И обеща, че Москва ще направи всичко възможно, за да подобри живота на жителите на анексираните територии.

Путин отново обвини Запада, че води хибридна война срещу Москва. „Те искат да бъдем тяхна колония. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им“, заяви държавният глава, цитиран от Нова телевизия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност преди днешната церемония в Москва за анексирането на областите, които представляват 15% от територията на Украйна.

По-малко от седмица след като Киев осъществи мащабна и успешна контраофанзива край Харков, в окупираните от руснаците 4 украински региона бяха обявени референдуми. Те бяха организирани буквално за дни. Москва заяви, че се съобразява с волята на гражданите, Киев и Западът остро осъдиха допитването и дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама