„Екзакта“: 16,5% от решилите да гласуват все още се колебаят за кого

14:23, 30 сеп 22 25 2392 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От началото на кампанията екипът на „Екзакта Рисърч Груп” в своите изследвания регистрира плавен, но постоянен спад в дела на готовите да гласуват българи. Това означава, че очакванията на хората към политиците очевидно не се оправдават в предизборния период.

Седмица преди вота около 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват, но съществува вероятност да настъпят промени в резултат на кампанията от последната седмица.

Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели, живеещи на територията на България. Ръст на активността може да дойде от заявилите, че ще гласуват, но все още нерешили за кого да дадат гласа си, а спад в активността може да настъпи в резултат на политическите изяви от последната седмица на кампанията.

Данните на „Екзакта” от настоящото изследване показват, че към 25 септември жителите на столицата и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват в сравнение с жителите на малките градове и на селата.

Избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС са в най-висока степен мобилизирани, според данните, при това още от самото начало на кампанията. В крайната фаза на кампанията се регистрира ръст на мобилизацията на електоратите на ДБ и на „Възраждане“. Все още тече процес на мобилизация на електората на ПП. Няма значими промени в мобилизацията на ИТН в сравнение с времето от началото на кампанията.Това е очаквано, предвид спецификите на този електорат. Електоратът на БВ към 25 септември остава в по-малка степен мобилизиран.

Към 25 септември 16% от българите посочват, че твърдо са решили да гласуват на 2 октомври, но все още не са избрали за кого ще дадат гласа си. Този дял подсказва, че до самия край на изборния ден са възможни промени в подреждането на партиите с близки резултати, които не могат да бъдат отчетени надеждно седмица преди вота.

16,8% от българите изпитват известни притеснения от машинното гласуване. Това споделят по около една трета от избирателите на БСП и на ДПС.

16,5% от интервюираните посочват, че се колебаят за кого да гласуват и ще направят своя избор в последния момент. Сред посочващите този отговор, регистрираме по-често жени, висшисти, заможни българи, жители на градовете-областни центрове и избиратели на по-малки партии.

23% заявяват намерението си да гласуват с преференция, като това са по-често хора с висше образование, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на БСП и на „Възраждане“. Преференциалният вот е предпочитан от избиратели на партии, които са сигурни участници в следващия парламент и пред които не стои въпроса за кого да гласуват, а как да допринесат за това в парламента да попаднат повече хора с качества.

Електоралните нагласи към 25 септември - между шест и осем партии влизат в парламента. Интригата за това колко партии ще участват в следващото Народно събрание ще се запази до самия край на изборния ден, доколкото резултатът на ИТН и на „Български възход” към 25 септември подлежи на развитие до самия край на вота.

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално- демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано „face to face” интервю. Максималната грешка при 50% -вите дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Съгласно чл. 205 (ал. 1-4) от Изборния кодекс, всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията от това каре. Забележка: Изследването е проведено на територията на РБългария и данните на „Екзакта” не включват информация за вота на избирателите от чужбина.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама