Затягат контрола върху търговията със зърно

12:12, 30 сеп 22 25 2046 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението на зърнените партиди. Затягането на режима за проследяване става години след либерализирането на пазара на зърно заради тревогите на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна. 

По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е достигнало 6,3 млн. тона, което е много добър добив. Страната ни вече поиска от Европейската комисия да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар вследствие на войната в Украйна. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно, твърдят от земеделското ведомство.

На последния консултативен съвет по зърното беше взето единодушното решение - да бъде върнат регистрационният режим на зърнените складове.

Експертите вече работят върху промяна на наредбата, която скоро ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

„До 2015 г. имаше специален закон за търговията със зърно, имаше т.нар. публични складове, складови записи, движения. Самият износ от държавата ставаше с издаването на лицензи за износ. С цел да се либерализира пазарът, този закон е отменен с постановление на МС. В момента има наредба, по която държавата получава информация какво се случва. Тези, които притежават зърно, които произвеждат зърно и съхраняват, са длъжни да обявяват какво имат в складове и т.н. На практика обаче видяхме при този огромен внос на зърно – пшеница и слънчоглед от Украйна в последните 7-8 месеца, че тази наредба има пропуски“, коментира за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

По думите му либерализирането на търговията е довело до слабости, които ясно са проличали.

Целта сега е не да се затруднява търговията или да се поставят допълнителни бариери, а „да имаме пълен контрол“, изтъкна Джиков.

Затова ще бъде въведен онлайн регистър по действащата наредба, за да има постоянен контрол „на всяка една точка, на всеки един склад, при всеки един търговец, входът и изходът на зърното във всеки един момент“.

„Ще имаме изключително добра проследяемост на партидите, своевременно и бързо. Ще има изключително прозрачен мониторинг 24/7 какво се случва в България с движението на зърното“, подчерта Тодор Джиков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама