Представиха първите монети с образа на Чарлз III

11:23, 30 сеп 22 / Свят 25 2419 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кралският монетен двор представи първите британски монети с образа на крал Чарлз III. В съответствие с традицията портретът на новия монарх е обърнат в противоположна посока на покойната му майка кралица Елизабет II, пише Ройтерс. 

Новото изображение ще се появи на монетите от 50 пенса, които ще започнат да се разпространяват през следващите месеци, както и на възпоменателната монета от 5 паунда, на чиято обратна страна също са изобразени два нови портрета на Елизабет II.

Както при предишните британски крале и за разлика от кралица Елизабет II, Чарлз III не носи корона. Образът на краля е изработен от британския скулптор Мартин Дженингс по снимка и е одобрен лично от него.  

Новите монети ще циркулират наред с тези с лика на покойната кралица, така че 27 милиарда монети все още ще се приемат в магазините. Ан Джесоп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че обикновено монетите траят 20 годнии, така че тези с лика на  Кралица Елизабет и крал Чарлз ще са заедно в обращение още много години, предаде БТА.

Мемориална серия, почитаща живота и наследството на покойната кралица Елизабет II, включително монети от 5 британски лири, ще бъде пусната в продажба от Кралския монетен двор в понеделник (3 октомври).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама