„Няма държава“: Прокуратурата била една от малкото стабилни институции

12:33, 29 сеп 22 / Политика 25 1919 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Къде виждате държава? В това, че вчера дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би за случая на околовръстното в София? От две години говорим, че това е, бих го нарекъл социална епидемия, а парламентът не се занимаваше с реалните проблеми на българските граждани. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Няколко парламента, министри се занимаваха с хладилника в държавното жилище, което е държавна собственост и с дипломата ми отпреди 30 г. Но никой не се занимава с реалните пробреми на българските граждани”, зяви той.

„Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност, тероризма”, продължи Гешев, цитиран от БГНЕС.

По думите му ще продължаваме да берем плодовете от тези решения, защото последствията не закъсняват: „Виждате ги в мигрантския натиск, в случая от снощи, когато кола с мигранти се заби в пункт за технически прегледи – в това, че наркотиците заливат улиците ни, а в последните месеци няма реализирана група за борба с организираната престъпност”, добави главният прокурор.

Той бе категоричен, че прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, която винаги е готова за сътрудничество с всички държавни институции.

„Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси, ние работим в името на българския народ”, добави още Гешев.

За правомощията на главния прокурор

Обвинител номер едно взе отношение и по регламентираните в Закона за съдебната власт негови правомощия, тема – по която служебният кабинет сезира Конституционния съд преди дни.

Гешев уточни, че е важно как се поставя под въпрос правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията. „Това е изключително важно, тъй като този механизъм е един от малкото, с който гражданското общество да се защитава от административен безконтрол. Това, което знаем е, че държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни още главният прокурор.

Прокуратурата да се съсредоточи в гоненето на престъпници

Разделението на властите е постановено с българската конституция. Администрацията чрез изпълнителната власт контролира някои неща, а прокуратурата трябва да гони престъпници и да отменя актове, когато те не са законосъобразни. Това са нейните права според Конституцията, не според мен, така че е добре тя да се съсредоточи там, където трябва. Така задочно отговори служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той  уточни, че има парламент, както и десетки други органи, които да сигнализират, когато администрацията не си върши работата.

„Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единственият орган, който може да си свърши работата по контрол и регулация, защото имаме например КЕВР, ЦИК, Комисия за финансов надзор и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, то тогава за какво са ни те, за какво ни е и парламентът”, попита Зарков и продължи: „Сега бъдещият такъв (НС – бел. ред.) трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно, за да може да се произвеждат ефективни решения", подчерта още Крум Зарков.

Той отбеляза, че последните три парламента трудно са събирали обикновено мнозинство затова и не са излъчили хора за ВСС. „Това беше грешка и призовавам новите депутати да не я допускат“, допълни още Зарков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:08, 29 сеп 22

Самохвалство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама