Избори 2022: Какво обещава „Продължаваме промяната“?

16:10, 28 сеп 22 / Избори 2022 25 1982 Шрифт:
Василена Йорданова

В седмицата преди изборите представяме програмите на политическите сили, които според социологическите агенции се очаква да влязат в следващото 48-о Народно събрание.

Предварителните проучвания показват, че коалиция „Продължаваме промяната“ е на крачка от първото място. Коалицията „Продължаваме промяната“ участва за първи път на парламентарните избори през ноември 2021 година. В рамките на 47-ото Народно събрание състави правителство с „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, а министър-председател бе Кирил Петков, пише bTV.

Ето и основните акценти от предизборната програма на коалицията:

Финансова политика

Ниски нива на публичен дълг, без промяна в данъчната политика и намаляване на административната тежест са сред основните предложения на ПП във финансовата политика. Ще бъде извършен преглед на концесионните такси.

От политическата сила искат 50 на сто от средствата от европейските програми трябва да се насочат към Северна България, да се гарантира прозрачност, контрол и конкурентен принцип за предоставяне на европейско финансиране и продължаване на процеса на присъединяване към еврозоната.

Икономика

ПП откроява значението на избора на независими и компетентни членове на водещите регулатори – Комисия за защита на конкуренцията, Българската народна банка и Комисията за финансов надзор. Като принцип залага намаляването на намесата на държавата в икономиката.

Според ПП трябва да се даде възможност пенсионните фондове от втори и трети стълб да инвестират по-лесно в Алтернативни инвестиционни фондове при наличието на механизми за защита на вложителите.

Предвиждат и изграждането на индустриални паркове и зони на база на реален пазарен интерес от инвеститори.

Социална политика

В социален план от „Продължаваме промяната“ залагат минималната работна заплата през 2023 година да достигне 860 лева. Уточняват, че тя трябва да се изчислява по формула – 50% от средната работна заплата.

Според ПП трябва да бъде променено „Швейцарското правило“ при изчислението на пенсиите, като те да се индексират „автоматично и адекватно на икономическата обстановка“.

Предлагат по-голямо финансиране за строителство на нови ясли и градини, за да се преодолее недостига на места.

Геополитика

Присъединяване към Шенген, еврозоната и защита на националния интерес чрез Европейския съюз, предвиждат от „Продължаваме промяната“. ПП иска пълна подкрепа за усилията на Украйна да защити своя суверенитет, както и активно участие в процеса към прекратяване на войната.

Политическата сила настоява за гарантиране на правата на българите в Северна Македония чрез Договора за добросъседство и преговорната рамка с ЕС.

Активна работа за отпадане на визите за САЩ чрез постигане на пълно изпълнение на техническите изисквания за включването в Програмата за безвизови пътувания е друга точка от програмата на „Продължаваме промяната“.

Енергетика

Компенсации за бизнеса, приемане на дефиниция за „енергийна бедност“, тарифи за цената на тока и газа и енергийноефективно обновяване на жилищни и нежилищни сгради, са част от мерките, заложени в енергетиката.

Според ПП трябва да бъде запазен енергийният комплекс „Марица-Изток“, дългосрочни договори за електроенергия на поне 80% от потреблението, свързване към пазара „ден напред“ и в рамките на деня с Румъния и Гърция, както и изграждането на инфраструктура за съхранение на електроенергия.

В програмата заляга двойно увеличение на капацитета на газовото хранилище в Чирен до 2024 година, създаване на условия и развитие на геотермалната енергия, изграждане на нови ядрени мощности и възстановяването на авариралите мощности на ПАВЕЦ „Чаира“.

Правосъдие

В сектора „Правосъдие“ ще извършена вече обявената реформа в КПКОНПИ, като комисията ще се раздели в два органа. Тя ще има разследващи функции, за да „търси отговорност от политически личности, участвали в корупционни практики“.

В рамките на следващото Народно събрание „Продължаваме промяната“ иска да бъде приет законопроекта за механизъм за независимо разследване на главния прокурор и заместниците му, да се въведе съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства за корупционни и тежки престъпления, както и да се осигури случайното разпределение на делата.

Също така искат да се ограничи безсрочното командироване на съдии, прокурори и следователи, да се намали таксата върху стойността на иска по някои граждански дела и контрол върху частните съдебни изпълнители.

Образование

От „Продължаваме промяната“ предлагат учебниците до 12 клас да бъдат безплатни, а учителските заплати да достигнат ниво от 125% спрямо средната заплата. Според политическата сила е нужно да се приложи по-ефективна система за подкрепа на новопостъпилите учители в първите 3 години след назначаването им.

В сферата на висшето образование предвиждат увеличаване на размера на докторантските стипендии до 2 минимални работни заплати. Предвиждат подобряване на материалната база и актуализация на учебните програми в координация с бизнеса за привличане на студентите в специалности с доказан недостиг на кадри на пазара на труда,

Регионална политика и инфраструктура

Според ПП у нас трябва да бъдат въведени „немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка“.

Отбелязват като необходимост довършването на стратегически пътни проекти: възлагане проектирането на тунела през Петрохан и тунела при Шипка; довършване на проектирането на автомагистрала „Хемус“; проектиране на продължението на автомагистрала „Черно море“ от турската до румънската граница; продължаване на строителството на магистрала „Европа“ и „Видин-Ботевград“; решение без загуба на средства за участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле; изграждането на още 5 моста над река Дунав.

От „Продължаваме промяната“ предлагат закупуването на 60 нови влака до 2026 година.

Здравеопазване

Увеличение на броя екипи и използването на хеликоптери е една от мерките в спешната медицинска помощ. Политическата сила предвижда увеличение на профилактичните прегледи и изследвания.

От ПП обещават да продължат политиката за увеличение на заплатите на лекарите, а в същото време да намалят преките доплащания от пациентите за болнично лечение, лекарства и медицински изделия.

Обществен ред (МВР)

Като приоритети в областта на вътрешните работи ПП откроява засилването на полицейското присъствие в населените места, повишаването на пътната безопасност и въвеждането на правила за подбора и кариерното развитие в ДАНС.

Открояват нуждата от взаимодействие между МВР, Европейската прокуратура и Прокуратурата на Република България.

Предвиждат засилен контрол на преминаването през граничните пунктове и ново техническо оборудване за гранично наблюдение.

Отбрана

В рамките на следващ мандат ще бъдат реализирани проектите за изграждане на тежка механизирана бригада, ще бъде ускорена процедурата по усвояване на нови бронирани машини, както и тази за многоцелевите изтребители. Ще се завърши и основната модернизация на Военноморските сили.

Ще бъде адаптиран моделът за кариерно развитие на военнослужещите с цел попълване на вакантните места.

Пълната програма на „Продължаваме промяната“ – тук.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама