Избори 2022: Какво обещава ГЕРБ?

12:30, 28 сеп 22 25 2523 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В седмицата преди изборите представяме програмите на политическите сили, които според социологическите агенции се очаква да влязат в следващото 48-о Народно събрание.

Предварителните проучвания показват, че партия ГЕРБ има преднина пред останалите партии. ПП „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) е създадена през 2007 година. От тогава участва последователно в парламентарните избори от 2009 година до 2021 година. В този период съставя три правителства с министър-председател Бойко Борисов, пише bTV.

Ето и основните акценти от предизборната програма на партията:

Финансова политика

По отношение на фискалната политика ГЕРБ слага акцент върху сферата на инвестициите. От политическата сила предлагат повишаване на възможностите за набиране на капитали и инвестиции чрез Българската фондова борса. Виждането е това да се осъществи чрез продажбата на миноритарни дялова от публичните предприятия (до 15%), както и чрез прехвърлянето на издаването на държавни облигации изцяло към лицензирания пазарен оператор БФБ и на регистъра им към Централен Депозитар АД.

ГЕРБ искат запазване на настоящата данъчна политика, въвеждане на курс по финансова грамотност в средното образование и данъчни стимули за бизнеса.

Според ГЕРБ, ако предложенията бъдат осъществени, наред с членството в Еврозоната и ОИСР, в рамките на един мандат средната работна заплата ще достигне 1400 евро.

Икономика

В икономиката поставените цели са достигане на БВП на 110 млрд. евро, както и шесткратно увеличение на публичните разходи за иновации.

Предвижда се улесняване на административния режим за нови ВЕИ мощности, включване в европейската инициатива за соларни покриви, продължаване на програмата за саниране на сгради и пилотното прилагане на геотермална енергия.

От партията залагат премахване на 50 на сто от административната и регулаторна тежест.

Социална политика

Относно младежите да бъде разработена програма „60/40“ за 60 000 младежи, които след завършване на училище и/или университет да останат да работят в България за период от 12 месеца. Като държавата да поеме 60% от осигурителният им доход, а след изтичане на този период, работодателят да има задължение да запази заетостта за период от 12 месеца.

По отношение на пенсионната система предвиждат плавно увеличаване на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия, годишно осъвременяване на пенсиите, преразглеждане на режима на пенсиониране на т.нар. „категорийни работници“ и повишаване на адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност.

Геополитика

Във външнополитически план ГЕРБ залага на членство в еврозоната, присъединяване към Шенген, активност при оформянето на общата политика на ЕС за сигурност и отбрана, подкрепа за суспендирането на визовото споразумение с Русия с изключение на руските граждани, заемащи позиция срещу действията на Кремъл в Украйна.

По отношение на войната в ГЕРБ иска приемане на решение за оказване на официална българска военна помощ за Украйна.

Енергетика

Като ключов от партията в сектора извеждат израза – „България – незаобиколим фактор на енергийния пазар“. Стратегията на ГЕРБ е това да стане чрез инвестиции и развитие във възобновяеми източници на енергия, разширяване на капацитета на газовото хранилище „Чирен“, изграждането на ново хранилище и нов междусистемен електропровод, позволяващ износ и внос на ток.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) до Александруполис ще позволи осигуряването на 500 млн. куб. метра втечнен газ.

Решението на енергийната криза е резервиране на терминали в „Александруполис“, увеличаване на азерските газови доставки, международен търг за доставки на втечнен природен газ, осигуряване на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, компенсации за бизнеса за цените на електроенергията и газа, както и добив на енергийни ресурси в Черно море.

Правосъдие

От ГЕРБ обещават да разширят съдебния контрол върху актовете на прокурорите и в частност – отказите за образуване на досъдебно производство. Също така да се въведе „ексклузивитет на съдебния състав“ (съдебният състав да заседава без прекъсване докато реши делото).

С цел превенцията на катастрофи партията иска да бъдат прецизирани на престъпните състави за причиняване на смърт и телесни повреди при евентуален умисъл, както и регламент за отнемане на моторно превозно средство при употреба на алкохол или наркотици.

Образование

Според ГЕРБ средствата за образование трябва да бъдат повишени до 5 на сто от БВП на страната. Учителските заплати да са на ниво 125% от средната за страната. Предвижда се разширяване на програмата „Бизнесът преподава“, бюджетно финансиране на ученически практики, както и реализиране на програма за финансиране на ученически пътувания по списък с национални и регионални туристически маршрути.

Във висшето образование се залага бюджет, отговарящ на 1% от БВП. В рамките на мандат трябва да бъдат изградени 10 студентски кампуси, а 25 общежития – обновени. От партията са на мнение, че трябва да се завишат изискванията за придобиването на висше образование.

Регионална политика и инфраструктура

Като цели в сектора ГЕРБ поставя цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2026 година, АМ „Струма“ до 2027 година, АМ „Европа“ до 2023 година, начало на строеж на магистрала от Русе до Велико Търново, разширяване на АМ „Тракия“ между София и Пловдив и тунел под „Петрохан“.

Трябва да бъде създадена „Водна карта“, а управлението на водите да се концентрира в национален орган, допълват от ГЕРБ.

Здравеопазване

Ръст в бюджета на НЗОК, който да доведе до разширяване на дейностите за профилактика на хроничните незаразните и социално значимите заболявания е една от мерките в здравеопазването.

Заплатите на лекар и магистър-фармацевт да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор, а на санитарите и болногледачите да се изравнят с работната заплата в публичния сектор.

ГЕРБ предвижда Здравноосигурителният модел и надграждането му с доброволни фондове. Подобряване лекарствената политика и регулация ще стане чрез ефективно управление на недостига на лекарствени продукти и усъвършенстване на ценообразуването.

Обществен ред (МВР)

По отношение на Министерството на вътрешните работи ГЕРБ предлага възстановяване на закритите от политическото ръководство на МВР районни полицейски управления и участъци.

Акцент е поставен върху осъвременено образование, обучение и обновена материална база за обучение на Академията на МВР.

Опазването на обществения ред ще става посредством засилено видеонаблюдение, ресурсно обезпечаване на разследващите органи и нови автомобили за полицията.

Отбрана

През 2023 година средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП, окончателното придобиване на изтребителите Ф-16 и увеличение на възнагражденията на военнослужещите са сред основните приоритети в сферата на Министерството на отбраната.

Пълната програма на ГЕРБ – тук.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:50, 28 сеп 22

Като бяхте защо не ги направихте а сега
искате народа се отдръпна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама