Саботаж ли е изтичането на газ от „Северен поток“?

09:19, 28 сеп 22 / Свят 25 2488 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“ с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. „Комерсант“ в коментар за установените в понеделник течове.

И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише „Росийская газета“.

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Едновременно аварираха двата газопровода „Северен поток“

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

„Взгляд“ анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник, пише БТА.

Саботаж на Русия?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода „Северен поток“ в Балтийско море е „акт на саботаж“, предаде Франс прес.

„Говорих за саботажа на „Северен поток“ с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен“, написа Фон дер Лайен в Twitter. „Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор“, заяви тя вчера.

Други европейски лидери и експерти казаха, че може би става дума за саботаж на фона на енергийния конфликт с Русия, провокиран от войната в Украйна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама