Над 80% от сградите в столицата нямат мълниезащита

15:07, 28 сеп 22 25 2018 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В София над 80% от сградите са без мълниезащита, особено старите блокове и кооперации. Те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани, каза в интервю за БНР инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита.

Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят“.

Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление, поясни специалистът. Затова и по думите му гръмоотводът на съседа няма как да пази нас.

Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита, уточни инж. Иванов. Той апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

Пострадалият от мълнията е с 20% изгаряния

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи Христомир Иванов. 

18-19 000 са били падналите мълнии над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Как да се пазим?

Не оставайте на открито

При буря търсете закрити места и останете там поне 30 минути след отминаването ѝ съветват експерти от Планинската спасителна служба към БЧК. 

Ако сте в сграда – трябва да останете там, ако сте в кола – също, а ако се намирате навън, трябва да влезете на закрито. Най-голямата опасност е да стоите на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС Емил Нешев, цитиран от Offnews.bg. Друга препоръка е да се отървете от всичко електронно и метално по вас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемете поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сте в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод – шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов – лекар към ПСС.

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък, са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Първа помощ на пострадал от мълния: осигурете безопасността си и проверете дали диша

Когато някой е поразен от мълния, той може да има животозастрашаващи увреждания, затова е необходимо да му окажем първа помощ възможно най-бързо. Първо обаче, трябва да осигурим собствената си безопасност, казва Марияна Манушева от фондация "Първите три минути".

Докато гръмотевичната буря все още продължава и има опасност от нова мълния, важно е да преценим, дали можем безопасно да достигнем до пострадалия и да го преместим на сигурно място.

В случай че това не е възможно, може да се наложи само да подадем сигнал на тел. 112 и да останем на закрито до отминаване на опасността. Ако се налага преместване на пострадалия, трябва да бъдем максимално внимателни с евентуалните изгаряния, които той може да има по тялото.

Ако можем да се доближим безопасно до пострадалия, той сам по себе си не представлява опасност за нас. Веднага трябва да установим дали е в съзнание и дали диша нормално, тъй като удар от мълния може да доведе до спиране на нормалната сърдечна дейност.

Когато сърцето е спряло и пострадалият не диша нормално, незабавно трябва да се започне сърдечен масаж и изкуствено дишане и при първа възможност да се използва автоматичен външен дефибрилатор.

Ако пострадалият диша нормално, но е в безсъзнание, трябва да бъде обърнат настрани, в стабилно положение, и с проходими дихателни пътища и дишането му да бъде проверявано периодично до идване на линейката.

Възможно е да има рани от изгаряния, които са с по-нисък приоритет от дишането и сърдечната дейност, така че първата помощ за тях трябва да се отложи до установяване на стабилно съзнание и дишане у пострадалия.

Необходимо е раните да бъдат охладени, като се обливат с чиста вода в продължение на минимум 10-15 мин. Впоследствие, ако все още линейката не е пристигнала, наранените места трябва да се покрият внимателно, без да се притискат, със стерилни марли, чисти кърпи или кухненско стреч фолио, за да се намали вероятността от замърсяване.

Общото състояние на пострадалия може да се влоши бързо, затова е необходимо да не бъде оставян без наблюдение и по възможност да бъде завит със спасително одеяло, за да се запази телесната му топлина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама