Днес е ден за размисъл преди парламентарния вот

07:30, 01 окт 22 25 2088 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес е ден за размисъл преди провеждането на поредните предсрочни парламентарни избори в неделя

Във вота за 48-о Народно събрание участват общо 28 партии и коалиции. В два избирателни района - Варна и 25-и район в София, има регистиран по един независим кандидат за депутат. Тук може да видите пълния списък на номерата, с които ще се явят на изборите.

До поредните парламентарни избори се стигна, след като ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ и Възражданесвалиха правителството на Кирил Петков след успешен вот на недоверие. Това бе първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет. Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли министрите си от управляващата коалиция заради „Македония и факта, че в държавата вече няма пари“. 

Днес се забранява политическата агитация под всякакви форми, както и провеждането и оповестяването на резултати от социологически проучвания. В това число влизат и публикуването от медии и социологически агенции на т.нар. екзит пол чрез профили в социалните мрежи.

Кметовете на отделните общини преценяват дали да въведат забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл.

Гласуването ще се извърши чрез машини в секциите в България и в чужбина, които са с 300 и повече избиратели, регистрирани в избирателния списък. В страната ще се гласува машинно в 9 363 секции, като в 1 104 от тях устройствата ще бъдат две на брой. В 290 секции в чужбина също ще се гласува с машини. Избирателите с право на глад са над 6 милиона и 600 хиляди. 

Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни на такива, няма да има за изборите на 2 октомври, тъй като няма обявена извънредна епидемична обстановка. Те ще може да дадат своя глас в подвижна избирателна секция, но само ако има такава, образувана за хора с трайни увреждания. Болни от Covid-19 или карантинирани ще гласуват едва след като вота си в подвижната секция упражнят хората с трайни увреждания.

Указания как да гласуваме с машина стъпка по стъпка има в следващото видео.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама