Граждани на ЕС също може да бъдат санкционирани за „референдумите“ в Украйна

15:15, 27 сеп 22 25 2095 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ЕС ще наложи санкции на организаторите на незаконни гласувания в четири окупирани региона на Украйна, които Русия провежда като референдуми с цел анексиране. Граждани на ЕС също може да попаднат под европейските санкции, ако европейска държава прецени, че са съучаствали. Това заяви пред журналисти Петер Стано, говорител на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, докато гласуването се провеждаше за пети и последен ден.

Сражения в последния ден от референдумите в окупираните украински региони

Той посочи, че „референдумите“, свикани от Русия, са незаконни, защото са в украински земи, под военната заплаха на агресора и след като местните хора са прогонени надалеч. „Ще има последици за всички, които участват в тези незаконни „референдуми“, добави говорителят. Всяка подкрепа за тези „референдуми е незаконна“, уточни той. По неговите думи все още списъците на засегнатите от бъдещите санкции се обсъждат и съгласуват между държавите от ЕС, пише БТА. 

Ще зависи в каква степен и доколко хората са замесени. Но от страните членки зависи да решат дали действията на тези хора са сред критериите, включени в санкционния режим, за да се види дали те да бъдат санкционирани. На базата на отделни случаи ще се реши дали да бъдат предприети мерки срещу тях“, посочи Петер Стано, цитиран от „Клуб Z“.

„В активни бойни действия“: четвърти ден референдуми в окупираните територии

Мигрантски натиск

Говорителят посочи, че се наблюдава известно увеличение на броя на руснаците, които пристигат на границата с Финландия. Той уточни, че държавите от ЕС продължават да съгласуват мерки за бъдещ общ отговор на заплахата от миграционен натиск от руски дезертьори след обявената от Москва мобилизация, предаде БТА.

Кремъл призна, че са допуснати грешки при частичната мобилизация

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама