Библейски овце в Южния парк

14:02, 27 сеп 22 / София 25 3515 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Скулптурната композиция „Водна паша“ на големия български скулптор Павел Койчев вече е разположена във водното огледало на столичния Южен парк.

Композицията се състои от шест големи фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика. Фигурите са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура - на пастира, е висока 4,4 метра, 4 метра от които над водата, пише БГНЕС.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. През 1966 г. завършва скулптура в Националната художествена академия в София. От 1984 г. участва във всички по-важни национални изложби, организирани в страната и чужбина. През 1999 г. се представя в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. През 2011 г. е един от тримата художници заедно с Хубен Черкелов и Греди Асса, представили България на 54-ото Международното биенале във Венеция.

Павел Койчев има множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на престижни галерии и частни колекции в България, Европа и САЩ. Скулпторът удивлява зрителя с оригиналните идеи на своите творчески хрумвания и става Любимец на публиката с поредицата експериментаторски проекти в последните двайсет години – „Торният бръмбар“ край НДК в София (1995 г.), „Стадото“ (2000 г.), „Обиталище“ на пл. „Княз Ал. Батенберг“ в София и пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел, „Складът“ (2002 г., София), „Къщите, лятото, морето“ (2005 г.), „Скулптури от оникс“ (2006 г.), „Високомерна разходка“ (2006 г.), „Преносителят“ (2007 г.), „Градежът“ – край село Осиковица (2008 г.), „Водна паша“ (2009 г.), „Под масата“ (2009 г.).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама