Българска инициатива е отличена с европейска награда

13:53, 27 сеп 22 25 1945 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На специална церемония в емблематичната Държавна опера в Прага вчера вечерта бяха обявени победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022 г. (наградите Европа Ностра) - най-високото отличие в Европа в тази област, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Сред петимата лауреати на Голямата награда за 2022 г. е и българската инициатива „Реките на София“ – носител на Голямата награда за социално сближаване и благополучие. Чрез временни архитектурни намеси и културни и образователни събития, за първи път от 80 години изкуствените речни корита на София бяха превърнати в обществено достъпни пространства. Повишавайки видимостта на реките в София, тази инициатива спомогна за създаването на социално приобщаваща среда в града.

Започва третото издание на фестивала „Реките на София“

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Наградата на ЕС за културно наследство отличава отделни личности и общности за тяхната изключителна ангажираност в опазването на нашето богато европейско наследство. Благодарение на техния неуморен труд, бъдещите поколения ще могат да се наслаждават на наследството и да се вдъхновяват от него. Всички носители на наградата са с отлични постижения и имам удоволствието да споделя с тях най-сърдечните си поздравления“.

Освен комисар Габриел, на церемонията по връчването присъстваха още Мартин Бакса, министър на културата на Чехия, която е ротационен председател на Съвета на министрите на ЕС, и изпълнителният президент на Европа Ностра Херман Парцингер. Церемонията беше кулминацията на Европейската среща на Върха за културното наследство 2022 в Прага от 25-27 септември и събра около 600 професионалисти, доброволци, любители и поддръжници от цяла Европа, включително голяма група млади хора. Победителите бяха избрани измежду тазгодишните 30 изключителни постижения в областта на наследството от 18 европейски държави.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама