Млад учен от Силистра представи свои проучвания за река Дунав

11:10, 27 сеп 22 25 1890 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В началото на септември в Пловдив се проведе 22-ри Международен конгрес на Карпато - Балканската геоложка асоциация (CBGA). По време на конгреса учени - геолози от Европа, Азия и Африка представиха своите научни изследвания в областта на геологията. С провеждането на 22-ия конгрес, Карпато-Балканската геоложка асоциация отбелязва 100-годишнината от създаването си. CBGA 2022 има за цел да събере геолозите от Югоизточна Европа с колегите им от цял свят за среща, обхващаща всички дисциплини на науките за Земята. Конгресът е форум, където учените могат да представят и обсъждат последните си резултати и да дискутират идеи за съвместни трансгранични фундаментални и приложни изследвания, за обучение и специализация в Карпато-Балканският регион и извън него.

По покана на специалисти от Геологическия институт на БАН в конгреса взе участие и Мохаммад – Мурад Рашад Халвани от Екоклуб „Пеликан“ от ОДК Силистра. Той бе най- младият участник в този престижен форум. Мурад имаше възможността да представи свои проучвания за седиментите в река Дунав. Своите изследвания той реализира в партньорство със специалисти от различни институти на БАН - Института по обща и неорганична химия и Геологическия институт. Съвместно с тях той участва в работата по проект СИМОНА, касаещ качеството на седиментите като среда на живот по поречието на Долен Дунав.

След представянето на доклада си, Мурад получи поздравления от много участници в конгреса за смелостта си да участва в такъв научен форум, а също така получи и покани за бъдещи съвместни проекти. Сред поздравилите го бе професор Ирена Пейчева от Геологическия институт на БАН и доцент Георги Железов - наш съгражданин и победител в първия Екофорум „Сребърна“ през 1992 г., съобщиха от Община Силистра. 

Мурад изказва своите благодарности на професор Диана Рабаджиева от Института по обща и неорганична химия и доцент Златка Милаковска от Геологическия институт за оказаната помощ при реализирането на научното му проучване. Мурад продължава работата с по проекта и ще го представи на предстоящи състезания и конкурси. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама