„В активни бойни действия“: четвърти ден референдуми в окупираните територии

08:18, 26 сеп 22 25 2145 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес е четвъртият ден на непризнатите референдуми за присъединяване към Русия в окупираните от нея украински територии. 

Досега в окупираните територии се гласува от домовете, между които обикалят представители на проруските местни власти. ТАСС обяви, че допитването в Луганска и Донецка област се смята за легитимно, след като избирателната активност е надхвърлила 75%. 

Агенцията съобщи също, че долната камара на руския парламент може да обсъжда проектозакон за присъединяване на окупираните райони още на 29 септември.

Според Киев и международните му партньори вотовете в Донбас, Херсонска и Запорожка област са нелегитимни и са претекст за насилствено анексиране на съответните райони.

Нещо повече, допитванията се провеждат в рамките на активни бойни действия, подчерта украинският държавен глава Володимир Зеленски. 

Тежки сражения има на много от фронтовите райони, които обхващат над 2000 км. Това включва Донецк, нашият Харковски регион, Херсонския регион, също Николаевския и Запорожкия региони. Имаме позитивни резултати в няколко посоки“, заяви украинският президент, който по-рано потвърди, че страната му е получила американско противовъздушно въоръжение, предаде БНР. 

Русия пусна „екзитпол“ от референдума в украинската Запорожка област

Съединените щати предупредиха за „катастрофални последици за Москва, ако използва ядрени оръжия в Украйна“, след като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще защитава с всички средства районите, ако те гласуват за присъединяването си към Руската федерация.

Междувременно два дрона на руските сили са нанесли удари по военни обекти в района на Одеса, съобщиха от украинска страна. Нападението е предизвикало пожар и детонации на муниции, което наложило евакуация на населението. Засега няма данни за жертви и пострадали.

Сблъсъци с полицаи на протести срещу мобилизацията в Дагестан

Демонстранти в руската кавказка република Дагестан влязоха в сблъсъци с полицията по време на протести срещу частичната мобилизация, обявена от Москва. 

Независимият руски орган за наблюдение на правата на човека ОВД-Инфо съобщи, че над 100 души са били арестувани по време на протестите в регионалната столица Махачкала.

Указ на Путин: По 10 години затвор за дезертьорство и отказ от мобилизация

Десетки видеоклипове в социалните мрежи показват безредиците като полицаите са прибегнали до употребата на електрошок и палки срещу демонстрантите.



Преброяване, извършено по-рано този месец, показва, че най-малко 301 войници от Дагестан са загинали във войната в Украйна. Истинската цифра вероятно е много по-висока, отбелязват агенциите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама