„Краят на пандемията се вижда“

11:20, 25 сеп 22 25 3047 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижда. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси на Столичната община. По думите му COVID вирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

„Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции”, добави той  в ефира на Нова телевизия.

Адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон, обясни още професорът. „Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци”, посочи Кантарджиев. И препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

Срещу грипа той обясни, че ваксините вече са по аптеките. „От другата седмица ще започне ваксинирането на 65-годишните”, уточни той. Проф. Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица - две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото. „Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи”, апелира професорът.

Без починали от COVID за денонощието у нас

През последните 24 часа са регистрирани 269 нови случая на коронавирус при 1843 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че близо 14.6% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Близо 66% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 95, следват  Бургас с 40 и Варна с 28.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 254 951. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 9296. Спад има в броя на настанените в болница - 482, от които 28 са в интензивни отделения. Над 90% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 12 души.

През последното денонощие няма нито един починал с COVID-19 и броят на загубилите битката с вируса остава 37 697.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 98 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Близо 882 хил. души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са над 73 хил.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:07, 25 сеп 22

На подлогата има работа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама