Байдън: Ако Русия анексира украински територии, реакцията ни ще бъде бърза и сурова

11:00, 24 сеп 22 25 2739 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съединените щати „ще работят със съюзниците си и партньорите си, за да въведат допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат бързи и сурови“, ако Москва анексира украински територии. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес.

„Референдумите, организирани от Русия, са пародия, лъжовен претекст, с който да бъде направен опит за насилственото анексиране на части от Украйна“, изтъкна Байдън, цитиран от БТА.

Съединените щати вече въведоха няколко пакета с икономически и финансови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна.

По-рано лидерите на държавите от Г-7 „категорично осъдиха“ „фалшивите референдуми“ за анексиране, организирани от Русия в окупираните от нея територии в Украйна и заявиха, че „никога“ няма да ги признаят за „законни“.

„Никога няма да признаем тези референдуми, които изглеждат като стъпка към руска анексия“, нито вероятна анексия, ако се случи“, заявиха лидерите в съвместно изявление, разпространено от Германия, която тази година е ротационен председател на Г-7 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания). „Призоваваме всички държави да „отхвърлят категорично тези фалшиви референдуми“, се казва още в изявлението, цитирано от АФП.

Москва иска „да създаде фалшив претекст за промяна на статута на суверенна украинска територия, която е обект на продължаваща руска агресия“ и „тези действия са явно нарушение на хартата на ООН и на международното право“, според лидерите на Г-7.

Г-7 смята, че „тези бутафорни референдуми нямат нито правна сила нито легитимност, както се вижда от прибързаните методи за организиране от страна на Русия, които по никакъв начин не зачитат нито демократичните стандарти, както и от откровеното сплашване на местното население“.

Тези референдуми, в райони, насилствено поставени под временния контрол на Русия, по никакъв начин не представляват легитимен израз на волята на украинския народ, който постоянно се съпротивлява на руските за промяна на границите със сила, заявяват още лидерите на Г-7.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:05, 24 сеп 22

И защо да са фалшиви бе тъпанар както гласуват хората така ще бъде вие законно ли сте в Сирия Ирак и още много други държави кой ви е канил по кой закон сте там

2 Б.Б. 22:35, 24 сеп 22

Коментара по горе е точен. И е тъпанар и нагъл Байдън. Когато вс. Амер.бази се освободят тогава да говорят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама