Втори ден референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

18:30, 24 сеп 22 25 2249 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември. Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота, предаде БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди „псевдореферендумите“.

„Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията.“

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Как протича гласуването: Войници с автомати придружават мобилните комисии

На референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна – Донецк, Луганск и Херсон, войници с автомати придружават мобилните комисии. Така заедно обикалят от врата на врата, предава bTV.

Вотът е явен, а на места граждани разказват, че член на комисията попълва техния глас след устен въпрос. Руската агенция ТАСС уточнява, че желаещите ще могат да гласуват в нормална секция само в последния ден – вторник – от съображения за сигурност.

Според Запада референдумите са нагласени

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна. В изявлението си Байдън добави, че Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си за налагане на допълнителни бързи и тежки икономически санкции за Русия.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да „отхвърлят категорично тези псевдореферендуми“.

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции. 

Китай призовава за зачитане на „суверенитета и териториалната цялост на всички страни“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама