Президентът: Разумът отстъпва на оръжията

18:20, 23 сеп 22 / Политика 25 3068 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На проведената консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заплахите, вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна, каза президентът Румен Радев след продължалата близо три часа консултативната среща.

Още в първите часове на войната, свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви Радев.

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи тази заплаха, не може да бъде пренебрегвана", обърна внимание държавният глава.

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае, категоричен бе президентът. 

Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност, чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", каза още президентът, цитиран от БНТ. 

Външно министерство с първи коментар след речта на Путин

Радев заяви, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Ескалациите на конфликта може да засегнат не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електроцентрали, доставките по море. А всичко това означава следващо задълбочаване на икономическата и социална криза, предупреди държавният глава. 

По думите му служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефекта от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство, подчерта Румен Радев.

Той призова партиите за обединение пред лицето на кризата, рисковете и заплахите, да привлекат гражданите да гласуват, за да има такава избирателна активност, която да даде достатъчно легитимност на следващия парламент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама