Цветанов: Не са предатели тези, които излязоха от ГЕРБ, а тези, които управляват ГЕРБ сега

20:16, 21 сеп 22 25 2368 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изборите са след по-малко от 10 дни, а няма никакъв смислен дебат за политики. В момента политическите партии се фокусират върху това, което е днес и как могат да извлекат дивидент, за да влязат в българския парламент, с колкото е възможно повече депутати. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Алтернативата” с Калин Манолов, в  коментар за пълната липса на геополитически диалог в хода на предизборната кампанията.

Никой не говори и за Плана за възстановяване и устойчивост, който още ГЕРБ трябваше да внесе в Брюксел, най-късно април 2021 г. По него се работи в продължение на една година, работи администрация, има командировки в Брюксел, харчи се ресурс и накрая не се внася. Защото и Борисов, и Томислав Дончев казаха: „Нека да го внесе служебното правителство“. А знаете, че служебното правителство има основно мандат да проведе избори“, коментира Цветанов.

Той акцентира и върху друг много ключов въпрос, който също остава без публични коментари - новият финансов програмен период, който стартира на 1 януари 2021 година и по който България няма подписано споразумение. „От 2018 година, след българското председателство, официално беше оповестено, че Томислав Дончев оглавява работната група, която ще подготви нужното за новия програмен период. Но в момента ние ще имаме 2 или 3 нулеви години и всъщност, България вместо да получава пари от Европейския съюз, солидарност от богатите държави, сме донор, защото ние си плащаме“, обясни Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов: Брюксел не знае истината за „Турски поток“

Попитан как ще коментира, че въпреки всичко, прогнозите сочат победа на ГЕРБ, Цветан Цветанов бе категоричен: „Това е, защото ще има много ниска избирателна активност. Силата на системните партии е, че те имат съответните структури, имат съответните ядра и те работят на терен. Има администрация, имат общински кметове, кметове на населени места, общински съветници. За тях най-важно е да бъде дискредитирана политическата система, да бъдат очернени опонентите, хората да бъдат отвратени. И когато отидат да гласуват, това са само твърдите им ядра. Затова ще се получи тази разлика. Но искам да кажа, че ако имаме 30% избирателна активност, който и да победи, той не е победител“.

Цветанов припомни, че гласувалите на последните избори бяха над 2,6 милиона българи. По думите му, ако сега гласувалите се окажат под два милиона и половина, това ще означава, че няма да имаме реалната представителност. „Тук вече битката ще бъде как ще бъде формирано мнозинство и дали ще има квалифицирано мнозинство, защото предстоят важни избори като този за Инспектората на съдебната система, за ВСС, където трябва да има квалифицирано мнозинство“. 

„Стойностни и качествени хора от ГЕРБ са много манипулирани от начина, по който се предоставя съответната информация. И не са предатели тези, които излязоха от ГЕРБ, а тези, които в момента управляват ГЕРБ. Те предадоха каузата за една много стойностна и хубава идея“, коментира още Цветанов, като припомни, че в първия си управленски мандат, ГЕРБ беше с много ясна евроатлантическа позиция.

С „Турски поток“ Борисов защити руските интереси и продължава да заблуждава обществото, категоричен бе Цветанов, след като водещият изтъкна хипотезата, че е имало и чисто политическо условие – да бъдат отстранени всички ярки про-атлантици в ГЕРБ.

По думите на Цветан Цветанов никой не задава „неудобните“ въпроси, сред които са срещите на висши представители на ГЕРБ с руските политици Александър Бабаков и Александър Воробьов от забранителния списък на ЕС и изчезналата пътна карта за „Турски поток“, подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова. „Ако обществото не бъде информирано, представете си с тези над 300 милиона долара, с които се констатира, че се правят и хибридни атаки, плаща се на партии, на политици, сами разбирате, че може да се въздейства върху обществото по един безпринципен начин. И това всъщност го правят много умело“, каза още Цветанов, цитиран от пресцентъра на Републиканци за България. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:38, 22 сеп 22

Браво Цветанов сега си много точен.Това е истината.Даси е…. майката ненаситна.

2 Анонимен 09:30, 22 сеп 22

Ти до вчера беше мижетурка г-н Борисов това г-н Борисов онова а като те изгониха започна да говориш

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама