Над 200 кита загинаха край бреговете на Австралия

12:20, 22 сеп 22 / Свят 25 2469 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Стотици китове бяха открити на брега на суровия западен бряг на Тасмания, като австралийските власти заявиха, че много малка част от тях изглеждат живи.

Стадо от приблизително 230 кита е заседнало в близост до пристанището Макуари“, заявиха от щатския Департамент за природни ресурси и околна среда. „Едва 35 от намерени снощи на плажа са още живи, каза Брендън Кларк, оперативен директор на Държавната служба за дивата природа пред дошлите на мястото журналисти.“, пише БТА.

На снимките, разпространени от местната медия NDTV.com, се вижда опустошителна гледка на десетки черни лъскави бозайници, разпръснати по дългия плаж. Те са заседнали на водолинията, където студеният южен океан среща пясъка.

Местните са покрили оцелелите с одеяла и са ги заляли с кофи вода, за да ги запазят живи. Длъжностни лица са казали, че експерти по опазване на морската среда и екип с екипировка за спасяване на китове пътуват към мястото. Те ще се опитат да спасят животните, които са достатъчно силни, за да оцелеят. Труповете вероятно ще бъдат изтеглени от морето, за да избегнат привличането на акули в района.

Припомняме, че преди близо две години на пристанище Макуори отново заседнаха близо 500 кита, 380 от тях загинаха, въпреки усилията на десетки доброволци, които се трудиха дни наред в мразовитите води на Тасмания, за да ги освободят.

За бедствие ли става въпрос?

Причината за масовото засядане на китове все още не е напълно изяснена. Учените предполагат, че то може да бъде причинено това, че китвете са се хранели твърде близо до брега. Възможно е и да са последвали някои от китовете, които са се отклонили.

Пилотните китове, които могат да нараснат до повече от шест метра (20 фута) дължина, са много общителни и могат да следват китове, които се отклоняват в опасност. Това понякога се случва когато стари, болни или ранени животни плуват на брега и други членове на групата ги следват, опитвайки се да отговорят на сигналите за помощ на заседналия кит.

Други смятат, че леко наклонените плажове, като тези в Тасмания, объркват китовете, карайки ги да си мислят, че са в открити води.

Смъртта на младите китове може да е случай на „злополука“, каза биологът по дивата природа Крис Карлиън от държавната агенция за опазване на природата пред местния вестник Mercury. „Най-честата причина за засядане е злополука, може да са търсили храна близо до брега, може да е имало храна и вероятно са били хванати по време на отлив“, каза Карлион.

В близката Нова Зеландия засяданията на китове също са често срещани. Там според официалните данни около 300 животни плажуват годишно и не е необичайно групи от между 20 и 50 пилотски кита да заседнат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама