След мобилизацията в Русия: Има ли заплаха за България?

16:00, 21 сеп 22 / Политика 25 2500 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Путин обяви частична мобилизация в Русия

„България е член на НАТО и участваме в колективната отбрана, а член 5 гарантира националната ни сигурност“, изтъкна той, цитиран от БНТ. Стоянов допълни, че към момента не е необходимо увеличаване на числеността на контингента на НАТО в България. 

По думите му решението на Русия за частична военна мобилизация и организираните референдуми за украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон води до ожесточавяне на конфликта и е трудно да бъде предсказан неговия край. „Всеки един конфликт е риск за националната сигурност - поток от бежанци, използване на икономически средства - всичко това влияe върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами - виждаме какво става с цените“, коментира той. 

Втори пакет помощ за Украйна

България ще предостави на Украйна 350 броя медицински комплекта. Всеки от тях съдържа бинтове, триъгълни кърпи, марля на кърпи, хигроскопичен памук и асептични превръзки за оказването на помощ на 100 ранени. Общо в тези 350 комплекта, превързочните средства в комплектите са за 35 000 души, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон.

Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

Нови изтребители

Министърът обяви, че са били одобрени средствата за закупуването на новите 8 изтребители F-16. Осигуряването на самолети под наем или лизинг е временно решение, за да се осигури летателното време на пилотите. По думите на Стоянов изключително важно е придобиването на нови изтребител. Очакванията са, че новата ескадрила от 16 самолета ще пристигне у нас до 2027 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама