Защитен лешояд, посетил над 20 държави, е прострелян в България

12:06, 21 сеп 22 25 2082 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

От Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че са получили тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на БДЗП със специално обученото куче Барс незабавно е посетил мястото и е открил тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции.

Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава. Тялото на лешояда в момента е в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани за изследване и ветеринарна експертиза.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. От дружеството припомнят, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

За последните 30 години, популацията на египетския лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо, загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е  дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя. През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама