Москва готви референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински територии

08:39, 21 сеп 22 25 1871 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поставените от Москва ръководители на окупираните части на четири украински области планират да проведат референдуми за присъединяване към Русия през идните дни. 

Допитванията ще се проведат в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в периода от 23 до 27 септември, предаде БТА. Териториите представляват около 15% от територията на Украйна, или площ с размерите на Унгария.

Евентуално присъединяване на тези райони към Русия би представлявало значителна ескалация на конфликта, отбелязва АФП.

Русия вече анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. Това беше ратифицирано на референдум, предшестван от военна намеса и заклеймен като незаконен от Киев и Запада.

Председателят на парламента в самопровъзгласилата се Луганска народна република Денис Мирошниченко първи обяви датите на гласуването. Малко по-късно ръководителите на останалите окупирани територии последваха примера му.  

Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин призова руския президент Владимир Путин да присъедини района към Русия след референдума. „В случай на положително решение (за присъединяване) на референдума, в което не се съмнявам нито за момент, ви моля да разгледате въпроса за интегрирането на Донецката народна република към Руската федерация възможно най-скоро“, написа той. „Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от тази велика държава, която винаги е смятал за своя родина“, добави той.

Владимир Рогов, член на създадения от руските окупационни власти главен съвет на военно-гражданската администрация в Запорожка област заяви, че референдум ще се проведе в контролираната от руските сили част на областта, „а след това стъпка по стъпка ще се освобождава останалата ѝ територия“, съобщи ТАСС. Рогов, който е и председател на движението „Ние сме заедно с Русия“, заяви пред радио „Комсомолска правда“, че в случай на присъединяване към Руската федерация, Запорожка област би трябвало да бъде преименувана на Запорожки край.

Обявяването на тези референдуми идва на фона на контраофанзива на Киев, която тревожи окупационните сили, установени от Москва, отбелязва АФП. По-рано днес, преди обявяването на тези дати бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че в случай на нападение срещу анексираните територии Москва ще използва „всички сили за самоотбрана“.

Кулеба: Фалшивите „референдуми“ няма да променят нищо

„Нито фалшивите „референдуми“, нито хибридната „мобилизация“ ще променят нещо. Русия е и остава държава агресор, незаконно окупираща част от украинската земя. Украйна има пълното право да освобождава своите територии и занапред ще ги освобождава, каквото и да говорят в Русия“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от агенция Укринформ.

Украйна заяви, че ще ликвидира руската заплаха, след като стана ясно, че в четири окупирани района ще се проведат референдуми за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. „Украйна ще уреди руския въпрос. Тази заплаха не може да бъде ликвидирана с друго, освен със сила“, написа в Телеграм началникът на президентската администрация Андрий Ермак. Той разкритикува „шантажа“ от страна на Москва, предизвикан от „страха от загуба“.

Западът няма да признае референдумите

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон отхвърля недвусмислено всякакви подобни референдуми, а Европейският съюз и Канада осъдиха плана. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът и неговите държави членки няма да признаят резултатите от референдумите и ще обмислят допълнителни мерки срещу Русия, ако гласуванията се състоят. Френският президент Еманюел Макрон и литовският му колега Гитанас Науседа използваха думата „пародия“, за да опишат планираните гласувания.

Конфликтът - от бойното поле до най-високата трибуна на световната дипломация

От бойното поле в Донбас конфликтът се прехвърли на най-високата трибуна на световната дипломация - Общото събрание на ООН. Войната в Украйна и нейното отражение върху цените на хранителните продукти, горивата, опасността от авария в украинските атомни електроцентрали и по-широкия контекст на напрежението между Русия и Запада са основни теми на годишната среща на президенти, министър-председатели, монарси и други високопоставени лица. Нито Русия, нито Украйна все още не са получили думата в общополитическите дебати, които ще продължат близо седмица.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в Ню Йорк за форума, а днес ще бъде излъчен видеозапис от речта на украинския президент Володимир Зеленски, който не е напускал страната си от началото на войната и получи специално позволение да участва дистанционно.

По време на своята изява от трибуната на ООН френският президент Еманюел Макрон обвини Русия, че е върнала „епохата на империализмите“ с нахлуването в Украйна. „Тези, които сега си мълчат, обслужват неволно или сътрудничат тайно на каузата на един нов империализъм, на един съвременен цинизъм, рушащ нашия международен ред, без който мирът е невъзможен“, заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

В пълен унисон прозвуча и речта на германския канцлер Олаф Шолц, който обвини от трибуната на ООН Русия в „безочлив империализъм“ и обеща още военна помощ за Украйна. „Путин ще се откаже от войната и имперските си амбиции само ако осъзнае, че не може да спечели“, заяви Шолц, цитиран от ДПА. По думите му руският президент унищожава не само Украйна, но и своята страна. „Ето защо ние няма да приемем никакъв мир, диктуван от Русия и затова Украйна трябва да бъде в състояние да отблъсне руската атака“, заяви Шолц в първото си обръщение към Общото събрание на ООН.

Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка „не иска да бъде поле за нова Студена война“, намеквайки за натиска, който се оказва върху лидерите на континента да изберат страна във войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес. „Дойдох, за да кажа, че Африка е понесла достатъчно от тежестта на историята; че тя не иска да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на стабилност и възможности, отворен за всички нейни партньори, на взаимноизгодна основа“, заяви Сал, президент на Сенегал, пред Общото събрание на ООН.

Много африкански държави зависят до голяма степен от вноса на зърно от Русия и Украйна. В условията на недостиг на пазара руският външен министър се опитва да представи Запада като злодей, обвинявайки го за повишаването на цените на храните. Междувременно западните лидери обвиняват Кремъл, че цинично използва храната като оръжие и води завоевателна война в имперски стил. Досега Африка остава донякъде неутрална по отношение на Украйна. Около 25 държави или гласуваха „въздържал се“, или изобщо не гласуваха по резолюцията на ООН, която осъди войната в Украйна по-рано тази година. Някои наблюдатели нарекоха усилията на Русия и Съединените щати най-силните лобистки кампании от времето на Студената война, когато континентът беше раздиран от опосредствани войни между САЩ и Съветския съюз, които се бореха за влияние.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама