България се отказва от дългосрочни доставки от „Газпром“

13:09, 20 сеп 22 / Политика 25 2250 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се отказва от доставки на природен газ от „Газпром“. 

Според министъра на икономиката целта на служебния кабинет е да получи количествата по вече съществуващия договор с руската компания. „Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е по-добра“, каза той, цитиран от БНР.

Водят се преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан, съобщи министърът на икономиката. По думите му по-късно днес ще има среща с енергоемки компании по тази тема. На въпрос докъде са преговорите за допълнителни количества азерски газ, Стоянов отговори: „Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други идеи за бартери. Отново имам днес разговори с български компании, които са с енергоемки производства, тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени“.

Булгаргаз обяви три търга за втечнен газ

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ днес обяви три търга за доставка на втечнен природен газ, които са за краткосрочни оферти, годишна и за период от десет години. Търговете за ноември и декември и за 2023 г. стартират сега, а този за периода от 2024 до 2034 г. ще мине през няколко етапа, обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева на съвместна пресконференция с енергийния министър Росен Христов във вторник, пише Mediapool.

Това става ден, след като снабдителят съобщи, че е подписал допълнително споразумение с оператора „Газтрейд“ на бъдещия терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкия град Александруполис, с което се увеличава резервирания капацитет за доставки на съоръжението от досегашните 500 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м годишно за десет години след въвеждането в експлоатация на терминала, насрочено за началото на 2024 г.

„Водим интензивни преговори за осигуряване на регазификация за ноември и декември”, обяви още Златева, цитирана от Нова телевизия. Тя допълни, че „Булгаргаз” води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

Златева обясни защо дългосрочните преговори стартират сега. „Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 г.”.

Министърът на енергетиката Росен Христов увери, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон. Идеалният вариант бил доставките да бъдат гарантирани до края на 2023 г. „Ние вратата на никого не затваряме. Преговорите с „Газпром” продължават”, категорично заяви енергийният министър.

Радев: Приключи практиката да се договарят танкери без да се знае кой и как определя цената

„От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената“, заяви на свой ред президентът Руменм Радев.

„Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще - открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят решения не месец за месец, както досега“, допълни държавният глава, цитиран от БНТ.

Според президента е необходимо да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено на цените на втечнения газ за тази година.

„Поздравявам правителството за сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на един милиард кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис. Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени“, добави Румен Радев.

Той изрази надежда интерконекторът в Гърция да бъде приключен в срок. „Дали е гарантирана зимата зависи от това дали ще бъдат намерени слотове за втечнен газ“, заяви Румен Радев.

Президентът коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимнист на новия парламент. „Да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет, и ЦИК правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес - с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии и организации, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания, трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората“, каза още Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама