94 загинаха в сблъсъци на границата между Киргизстан и Таджикистан

10:54, 19 сеп 22 / Свят 25 2023 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-малко 94 души са загинали и над 100 са ранени в сблъсъци на границата на Киргизстан и Таджикистан, които са най-ожесточените от години, предаде Би Би Си, цитиран от „Сега“. Напрежението между двете бивши съветски републики избухна в сряда, но в петък бе сключено примирие.

Двете съседки оспорват границата си от разпада на Съветския съюз насам, като и двете сега се обвиняват за започване на боевете. Таджикистан и Киргизстан споделят 1000 км обща граница, от която оспорват около една трета. През 2021 г. също имаше сблъсъци, при които загинаха близо 50 души.

Късно снощи Киргизстан съобщи за общо 59 жертви и над 100 ранени. Таджикистан на свой ред съобщи за 35 загинали и най-малко 20 ранени. Киргизстан твърди, че са евакуирани 137 000 души от зоната на конфликта, но вчера местни медии съобщиха, че част от хората вече се завръщат в домовете си. От Таджикистан няма новини за масова евакуация.

Примирието в петък бе постигнато под международен натиск и въпреки че има взаимни обвинения за обстрел засега удържа. Кремъл обяви за своя заслугата за намаляване на напрежението, като обяви, че Путин е провел разговори и с двамата президенти Емомали Рахмон (Таджикистан) и Садир Жапаров (Киргизстан). „Путин призова двамата лидери да разрешат ситуацията изцяло по мирен, политически и дипломатически път възможно най-скоро, пише в съобщението на Кремъл, което, разбира се, е в пълен контрапункт на агресията на Путин в Украйна.

Днес в Киргизстан е ден на национален траур в памет на жертвите.

Напрежение в последните дни има и между Армения и Азербайджан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама